Податкова: деклараціям вхід заборонено?

Податкова: деклараціям вхід заборонено?

Четвер, 1 липня 2010, 12:36 -
Митарі вигадали безліч аргументів, щоб не прийняти документи або не визнати їх. Приміром, можуть відмовити, бо папірці були загублені або на них є помарки коректором, плями від клею чи чаю. Хто їх зіпсував - неважливо.

Бухгалтери підприємств цього літа, схоже, так і не зможуть спокійно відпочити. Процес здачі податкових декларацій протягом останніх місяців перетворився на хитромудру схему. Здати документи з першого разу вважається за щастя.

Чиновники масово завертають податкові декларації, знаходячи у них вигадані і реальні помилки. Підприємці потрапляють у категорію "мінімізаторів" і не можуть отримати податковий кредит, що ставить під загрозу їхній бізнес.

Жертви бюджету

Останнім часом інтернет-форуми, присвячені бізнесу, нагадують фронтові новини. Підприємці розказують, як з боєм штурмували податкові інспекції, намагаючись вчасно здати податкові декларації. Тексти повідомлень такі: "Повернули податкову декларацію", "Вимагають переробити", "Поставили у чорний список".

Реклама:

За словами підприємців, податківці роблять все можливе, щоб не зустрічатися з підприємцями напряму і не ставити на документах жодних підписів.

Проблеми із здачею декларацій були і раніше, але вони не були такими масовими. Очевидно, що виною тому є операція "Бюджет", яку проводять податківці з березня. Перед ДПА поставлене завдання збільшити надходження в казну, тож на підприємців стали дивитися як на потенційних порушників.

У ДПА почали перевіряти, скільки підприємці реально платять із своїх доходів, використовуючи для цього поняття "податкове навантаження", яке вираховується як співвідношення валових доходів до нарахованих податків.

Якщо рівень навантаження менший за 1%, то від підприємця вимагають збільшити цей показник, інакше погрожують внести до списку "мінімізаторів". Митарі вимагають, щоб у підприємців навантаження складало 1-2,5% залежно від галузі.

Це можна зробити лише шляхом збільшенням доходів чи відмови від податкових пільг. Йти на це немає сенсу, бо тоді доведеться платити більше податків, та ще й можна потрапити під статтю про "ухиляння від сплати податків".

Якщо ж підприємець не встигає переписати і подати декларацію, йому загрожує мінімальний 170-гривневий штраф та відмова у податковому кредиті. Тоді тим, хто купував за кордоном обладнання чи має борги з повернення ПДВ, не позаздриш.

Такі фірми не зможуть зменшити базу оподаткування, тож будуть змушені платити податки у повній мірі. Зрозуміло, це не влаштовує бізнес, тож директори разом з бухгалтерами штурмують податкові служби, аби ті прийняли їхні декларації.

Бізнесмени скаржаться: працювати в умовах, коли держава не повертає борги з ПДВ, так ще й не дає знизити рівень податкових зобов'язань, немає сенсу.

Баталії біля порогів

Безумовно, податкова не має права не приймати декларацію, але митарі знайшли вихід. Вони документи приймають, але не зараховують їх як податковий документ, а текст самої декларації просто "беруть до відома". Причому платник про це може і не підозрювати, доки не надійде відповідний лист з податкової.

Через це бізнесмени не лише телефонують, але й ідуть у податкову, щоб дізнатися, чи прийняли їхню декларацію. Митарі відразу висувають претензії до оформлення: неправильно заповнені поля, неточні реквізити. Якщо нема до чого причепитися, виказують невдоволення рівнем податкового навантаження.

Загалом, візують тільки ті декларації, де рівень навантаження вище за 1%, та й то не завжди. Якщо ж податківці уже заблокували звітність за попередні місяці, то нові декларації вже не приймуть. Якщо підприємець відмовляється переробляти папери, він може взагалі ніколи не здати жодних документів.

Відразу почалися проблеми з відправкою податкових декларацій електронною поштою. Від митарів немає жодної відповіді, тож доводиться дзвонити і запитувати, чи отримали в інспекції звітність. Ті кажуть, що база порожня.

Тоді доводиться надсилати документи поштою та кур'єром. У такому випадку податківці змушені розписатися, що документи отримали. Однак і тут треба бути пильним. Податківці по телефону можуть сказати, що отримали папери, а потім виявиться, що вони прийняли їх лише "до відома".

Загалом, митарі вигадали безліч аргументів, щоб не прийняти декларацію або не визнати її. Приміром, можуть відмовити, бо папірці були загублені або на них є помарки коректором, плями від клею чи чаю. Хто їх загубив чи зіпсував - неважливо, мовляв, давайте інший папірець, інакше отримаєте штраф.

Безумовно, усі ці дії є порушенням законодавства, оскільки відмовити у прийомі податкової декларації чиновники не можуть.

Що робити

До заповнення податкової декларації варто підходити особливо уважно, варто зробити все можливе, щоб у податківця до неї не було жодних нарікань. Треба заповнити всі рядки, уникати помилок чи закреслень. Все це дозволить уникнути претензій щодо неправильного чи неакуратного оформлення.

Однак і це не застрахує від зловживань. Підприємця можуть просто ганяти по кабінетах, висуваючи різні претензії до тексту документів.

Підприємці на форумах радять у разі відмови вмикати у мобільному гучний зв'язок і при інспекторі дзвонити у відділ з боротьби з корупцією в органах податкової служби, номер для Києва 044 461 77 35. У таких випадках інспектори часто ідуть на контакт, кажучи, що його неправильно зрозуміли.

Також треба вимагати письмову відмову, інакше вони будуть розповідати, що "нічого такого не казали".

Аби митарі не говорили, що документи до них дійшли у плямах, є сенс завізувати їх у нотаріуса включно з описом паперів. Це дозволить уникнути звинувачень, що якийсь документ до ДПА не дійшов. Після цього слід замовити кур'єрську доставку, вкласти у конверт декларацію з описом і відправити кур'єром.

Кур'єр залишає корінець про те, хто отримав декларацію і час отримання.

Якщо податкове навантаження фірми перевищує 1%, а ДПА все одно не приймає декларацію, можна вимагати створення спеціальної комісії, яка доведе, що із звітами все гаразд. Однак тут є певні нюанси, адже комісія формується на місцевому рівні, тобто з тих же начальників районних податкових.

Вони можуть "запороти" справу, але якщо тут дали "добро", то в обласній податковій, скоріш за все, справа завершиться теж на користь підприємця.

Якщо декларацію не приймають, можна надіслати її поштою, додавши до листа скаргу на ім'я заступника голови податкової адміністрації. Скарга має посилатися на норми закону 2181 і Кримінального кодексу, які порушили податківці. Після цього митарі здебільшого документи приймають.

Реклама: