Адвокат Медведчука очолив Держкомісію з цінних паперів

Адвокат Медведчука очолив Держкомісію з цінних паперів

Середа, 3 червня 2009, 19:29 -
Комісія в українських умовах, на жаль, є добрим інструментом у питаннях як приватизації, так і реприватизації. А також в інших питаннях, що торкаються чутливої теми власності.

У середу змінився керівник Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР). Анатолій Балюк займав цю посаду ще з часів президента Леоніда Кучми - з червня 2004 року.

Його місце зайняв Сергій Петрашко, колишній юрист Віктора Медведчука та заступник голови Фонду держмайна.

"Петрашко вже зайняв цю посаду. Є відповідне рішення уряду. В Держкомісії відбулася заміна одного поважного керівника на іншого поважного керівника", - прокоментував цю подію народний депутат Андрій Портнов, колишній партнер Петрашка в юридичній компанії.

На сайті Держкомісії в якості голови все ще зазначений Балюк. Причини його звільнення за власним бажанням невідомі. Мабуть, вони були дуже важливими, тому що Балюк утримався на своїй посаді навіть після приходу на посаду президента Віктора Ющенка, і мав право працювати на ній до 2011 року.

Реклама:

У середу ані він, ані інші члени Держкомісії на дзвінки не відповідали.

"Уряд не має претензій до роботи Анатолія Балюка. Чому він написав заяву, спитайте краще у нього", - запропонував Портнов.

Перший віце-прем'єр України Олександр Турчинов зазначив, що призначення було плановим.

"Це плановий кадрове питання. У нас багато кадрових питань і багато кадрових змін відбувалося, і я не бачу тут жодної проблеми. Навпаки, потрібно поставити питання, чому Балюк так довго працював, хоча був призначено ще минулим складом уряду ", - сказав він.

Джерело "Економічної правди" в апараті Комісії не стало коментувати відставку Балюка. "Зверніться до нього. Я не хотів би обговорювати цю ситуацію. Що б ми не сказали, це будуть лише здогадки та припущення", - підкреслив він.

За словами директора компанії "Арт-капітал менеджмент" Леоніда Городецького, відставка Балюка була передбачуваною після того, як Конституційний суд визнав неконституційним закон "Про державне регулювання ринку цінних паперів" в частині призначення президентом України голови та членів ДКЦПФР.

Городецький додав, що під керівництвом Анатолія Балюка комісія стала добре організованим бюрократичним механізмом для здійснення контролю за ринком.

"Безумовно, одним з досягнень пана Балюка було прийняття закону "Про акціонерні товариства", який наблизить організаційно-правові стандарти управління до загальносвітових норм. У перспективі це сприятиме розвитку вітчизняного фондового ринку", - відзначив він.

Офіційної біографії Сергія Петрашка знайти не вдалося. Проте у мережі інтернет інформації про нього більш ніж достатньо.

Відомо, що директором Департаменту корпоративних відносин ДКЦПФР працює Олексій Геннадійович Петрашко. "Самий жир в комісії", - охарактеризував цю посаду працівник апарату цього відомства.

Ці два Петрашки можуть бути родичами. Сам Сергій Петрашко, за словами джерела, працював у юридичному департаменті ДКЦПФР у 2001-2003 роках.

"Він дуже кваліфікований юрист, в тому числі у питаннях ринку цінних паперів", - підкреслив працівник апарату.

Також відомо, що свого часу Сергій Петрашко був партнером Портнова у юридичному бізнесі і працював у юридичній фірмі "Портнов і Партнери".

У 2007 році він відзначився як адвокат Віктора Медведчука у справі про поновлення колишнього лідера СДПУ(о) на посаді у Вищій раді юстиції.

Ще раніше, у 2005 році, саме Петрашко виступав на боці Медведчука у справі проти народного депутата Олега Рибачука.

Той свого часу стверджував, що на записах телефонних розмов за період з 30 жовтня по 23 листопада 2004 року звучить голос колишнього голови Адміністрації президента Кучми. Звичайно, Медведчук вимагав спростувати цю інформацію, але суд відхилив позов.

Того ж 2005 року мав місце ще один відомий епізод - судовий процес проти Петра Порошенка. Петрашко і Портнов тоді представляли інтереси комітету "Право і свобода", який мав суперечку з екс-секретарем Ради національної безпеки і оборони.

Пізніше Петрашко був головою адвокатського об'єднання "Корпоративні технології", яке стало правонаступником фірми "Портнов і партнери".

Звідти 6 лютого 2008 року за наказом прем'єра Юлії Тимошенко він потрапив на посаду заступника голови Фонду держмайна. Однак протягом наступних трьох місяців Віктор Ющенко тричі блокував це розпорядження. Потім ця справа дуже довго розглядалася у Конституційному суді.

Паралельно у Верховній Раді активно обговорювали його кандидатуру на посаду голови ДКЦПФР замість Анатолія Балюка. Але тоді щось не склалося.

Майже ніхто з представників фондового ринку не став коментувати призначення Петрашка.

"Для нас це несподіванка" та "вибачте, ми це коментувати не будемо" - такими були типові відповіді. Проте, неформально відразу декілька інвестиційних банкірів розповіли, начебто Петрашко брав участь у деяких корпоративних конфліктах з ознаками рейдерства.

"Нова команда комісії разом з бізнесом та експертами має прийняти програму розвитку фондового ринку України. Мета - прорив у високоефективний ліквідний ринок, який інтегрує нашу країну у світові ринки капіталу. Ми сподіваємося, що призначення Сергія Петрашка - це перший крок до створення такої команди", - нейтрально висловився президент ЗАТ "Фондова компанія "Автоальянс-інвест" Анатолій Отченаш.

Проте, були і гострі коментарі. "Веселі часи почнуться в комісії. Це людина з репутацією", - іронічно підкреслив один з експертів. Він розповів, що свого часу навколо ВАТ "Агрофірма "Провесінь" відбувалися незрозумілі події. Проте ця інформація ніде не підтверджується.

Нічого підозрілого в минулому Петрашка не пригадує також джерело "ЕП" в апараті комісії. "Я не чув про таке", - сказав він.

Поширеною є ще одна версія: новий голова ДКЦПФР має полегшити процедури приватизації державного майна, грошей від якої потребує уряд. Проте Городецький не зміг ані підтвердити, ані спростувати цю версію.

"ДКЦПФР в українських умовах, на жаль, є добрим інструментом у питаннях як приватизації, так і реприватизації. А також в інших питаннях, що торкаються чутливої теми власності. Неприпустимо для економічних еліт, щоб такі посади, як ця, були розмінними монетами у боротьбі за вплив у країні", - зазначив він.

Єдину офіційну характеристику нового голови ДКЦПФР вдалося отримати від Андрія Портнова. "Сергій Петрашко покаже себе на цій посаді. Він знає, що таке державна функція. Це людина цілеспрямована і наполеглива", - запевнив депутат.

Реклама: