Тримати гроші в банках стає невигідно

Тримати гроші в банках стає невигідно

Понеділок, 7 липня 2008, 10:01 -
Українські підприємства дедалі частіше знімають кошти з банківських депозитів. За словами експертів, їх вигідніше вкладати у виробництво, адже відсотки з внеску не перевищують розмір інфляції.

У травні вперше за останні п'ять років Національний банк зафіксував несезонне зменшення обсягу депозитів у банківський системі на 2,6 млрд. грн. Причому, за свідченням Нацбанку, знімали гроші в основному підприємства, а населення продовжувало їх накопичувати.

Банкіри пояснюють тенденцію інфляційними процесами. Начальник відділу пасивних операцій корпоративного бізнесу "Родовід Банку" Денис Буюн розповів "ЕП", що, за його даними, підприємства вилучають кошти в основному для закупівлі сировини, сплати оренди, погашення кредитів тощо.

"До того ж зверніть увагу на те, що деякі підприємства забирають свої депозитні вклади в одних банках і розміщують їх в інших - там, де відсоткові ставки за депозитами вищі. Це явище також розповсюджене нині", - зазначає банкір.

Клієнти банків додають, що їм дешевше зняти кошти з депозитів, аніж користуватися позиками. Адже переважна частина компаній уже не може залучати дешеві боргові ресурси у великих обсягах.

Реклама:

Цей фактор, за словами головного фінансового директора девелоперської компанії "XXI Століття" Тараса Кутового, іноді тягне за собою збої у формуванні доходної частини бюджетів підприємств, змушуючи їх використовувати наявні резерви.

"Доходність наших капітальних інвестицій суттєво вища за доходи за депозитами, крім того за наявності залишкової ліквідності ми використовуємо інші, більш прибуткові, але також надійні інструменти... Навіщо нам у такій ситуації тримати великі рахунки на депозитах комерційних банків?" - доводить менеджер.

За оцінками експертів, сьогодні банківські депозити лише компенсують зростання цін, а іноді мають і нижчу за інфляцію доходність, хоча, безумовно, з невеликим рівнем ризику.

Тому, за словами Тараса Кутового, на падаючих ринках логічно вкладати в корпоративні інструменти з фіксованою доходністю, бажано з акціонерною компонентою, а також у цінні метали. Потім на нижніх порогах падіння фондового ринку варто перевкладати в акції компаній, очікуючи на його зростання.

Як бачимо, фінансова нестабільність зачіпає навіть великі компанії з серйозними обіговими коштами. А що вже казати про малий та середній бізнес?

Кореспондент "ЕП" провів міні-анкетування серед невеликих компаній будівельного комплексу і з'ясував: переважна більшість з них тримає на депозитних рахунках лише копійки.

Дорожнечі кредитів не заперечують керівники банку "Хрещатик". За їх словами, останнім часом комбанки зробили позики просто недоступними для підприємств.

Так, вартість гривневих кредитів у середньому виросла на 2-4%. Сьогодні кредитні гривневі ставки для підприємств - на рівні 23-25%.До того ж, підвищилися вимоги до майбутніх кредиторів-підприємств.

"Хоча звинувачувати лише одні комерційні банки в цьому процесі не слід. Це було б дуже просто. Зниження кредитної активності - це засоби, які запровадив саме Національний банк України в рамках політики, спрямованої на подолання інфляційних процесів в економіці", - резюмує Денис Буюн.

Деякі спеціалісти бачать причину відтоку коштів з депозитів комбанків у зміцненні гривні, що примушує, й населення, й підприємства відмовлятися від доларів.

Всі спеціалісти погоджуються, що ситуація ще більше погіршиться восени й ближче до Нового року. Саме в цей період відбувається сплеск ділової активності, а грошей у підприємств не вистачає. Але цього року сезонне скорочення депозитів може зашкодити, й банкам, і їх клієнтам.

Реклама: