"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Дніпрообленерго": класика рейдерства

"Дніпрообленерго": класика рейдерства

Вівторок, 29 липня 2008, 18:00 -
Найбільша енергопостачальна компанія України "Дніпрообленерго" піддалася силовому захопленню, що дозволило групі "Приват" одержати оперативний контроль над підприємством. Експерти очікують до осені ще декілька рейдерських атак.

Про те, що "Дніпрообленерго" піддалося силовому захопленню, розповів Гендиректор підприємства Едуард Соколовський. За його словами, 25 липня близько 8:00 до будинку компанії у Дніпропетровську під'їхали автобуси, з яких вийшло 60-70 співробітників охоронної фірми "Безпека. Охорона. Гарантія" (входить у групу "Приват"), а також представники виконавчої служби Шевченківського району міста Запоріжжя й Управління внутрішніх справ у Дніпропетровській області.

Зрізавши ворота й відтіснивши охорону "Дніпрообленерго", вони увірвалися в адміністративну будівлю. Під керівництвом Замдиректора виробничого департаменту НАК "Енергетична компанія України" (ЕКУ) Андрія Мартинюка бійці приватної охоронної фірми виламали двері кабінету керівника компанії.

"Вони зачитали мені ухвалу Жовтневого райсуду Дніпропетровська, за якою я не повинен перешкоджати призначенню Мартинюка на посаду виконуючого обов'язків Гендиректора "Дніпрообленерго", після чого фізично витіснили мене з кабінету", - розповів Соколовский.

Представник інвесткомпанії "Бізнес-Інвест" (міноритарний акціонер "Дніпрообленерго", входить до групи "Приват") Олександр Винниченко і Президент НАК "ЕКУ" Володимир Зіневич уже заявили, що вітають зміну керівництва енергопостачальної компанії. За їхніми словами, Мартинюк і новий склад Наглядової ради "Дніпрообленерго" були обрані на зборах акціонерів 30 квітня.

Реклама:

Але тоді, за даними Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ГКЦБФР), компанія так і не змогла провести збори, оскільки реєстратор "Дніпрообленерго" ВАТ "ФК "Укрнафтогаз" відмовився надати реєстр акціонерів. Незважаючи на це, НАК "ЕКУ" і представники "Привату" вважають квітневі збори такими, що відбулися.

За словами Соколовського, рішення загальних зборів акціонерів "Дніпрообленерго" від 30 квітня визнані недійсними Господарським судом Дніпропетровська, а правомірність зайняття ним посади Генерального директора компанії встановлена рішенням районного суду Запоріжжя.

В НАК "ЕКУ" заявляють, що зміна Гендиректора "Дніпрообленерго" пов'язана з його незадовільною роботою. "Те, що відбулося на "Дніпрообленерго" 25 липня - це реалізація державної політики з відновлення державного контролю, державного менеджменту", - заявив Зіневич. Щоправда, Соколовський був свого часу призначений на посаду також державою.

Звісно, НАК "ЕКУ" як мажоритарний акціонер цілком мала право змінити керівника компанії на загальних зборах акціонерів. Дивно, що довелося для цього використовувати типові рейдерські методи.

У групі "Приват" пояснюють зміну керівництва "Дніпрообленерго" також тим, що колишній директор лобіював інтереси "Донбаської паливно-енергетичної компанії" (ДПЕК) Рината Ахметова. Едуард Соколовський, звісно, заперечує це.

У травні наглядова рада "Дніпрообленерго" продовжила з ним трудовий контракт до 2011 року. Обвинувачення в незадовільній роботі він не визнає, відзначаючи, що інвестпрограма підприємства виконується на 100%. За його словами, в січні-червні 2008 року чистий прибуток "Дніпрообленерго" в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року збільшився у 7,5 разів до 96,826 млн. грн., а витрати на капітальні ремонти електричних мереж - утричі, до 9,649 млн. грн.

Він нагадав, що Андрій Мартинюк вже очолював "Дніпрообленерго" з листопада 2005 до жовтня 2006 року. За цей час, за словами Соколовського, кредиторська заборгованість компанії збільшилася на 148 млн. грн., що стало загрозою порушення справи про її банкрутство.

В той же час, аналітик "Трійки Діалог Україна" Ірина Цегельник вважає, що зміна керівництва не сильно відбивається на роботі енергокомпаній. "Не думаю, що з приходом на "Дніпрообленерго" нового керівника варто очікувати істотних змін роботи підприємства, оскільки це регульований державою сектор, і все буде залежати від того, які тарифи встановить основний регулятор НКРЕ", - говорить вона.

Соколовський уже звернувся до прокуратури Дніпропетровської області й Міжвідомчої комісії при Кабінеті Міністрів з питань протидії протиправному поглинанню й захопленню підприємств. Юристи вважають, що він має високі шанси відновитися на посаді Гендиректора "Дніпрообленерго", називаючи те, що сталася, класичною рейдерскою атакою.

"П'ятниця - вдалий день для захоплення, оскільки протягом двох вихідних сторона, що захищається, не має можливості оперативно відреагувати на атаку в правовому полі. Таким чином, рейдери мінімізують можливість відповідного впливу", - говорить партнер юридичної фірми "Магістр і Партнери" Олексій Резников.

Аналітик Millennium Capital Юрій Рижков пов'язує активізацію силових захоплень з тим, що ГКЦБФР розробила декілька законопроектів, спрямованих на боротьбу з рейдерством, і має намір восени винести їх на розгляд Верховної Ради. "Тому спроби захоплення "Дніпрообленерго" очікувалися до введення цих норм", - говорить він.

"Не виключаю, що аналогічні заходи щодо зміни керівництва можуть відбутися й на "Дніпроенерго", - додає Ірина Цегельник.

Володимир Овчаренко з КІНТО пояснює сьогоднішній пильний інтерес групи "Приват" до енергетичних активів потенціалом росту енергопостачальних компаній України. "Ціна акцій таких компаній, як "Дніпрообленерго", в майбутньому істотно зросте", - говорить він.

За оцінками Concorde Capital, очікувана в середині 2009 року реформа тарифної політики для українських електророзподільних компаній (введення прямих контрактів на покупку електрики і зміна методу розрахунку тарифу) дозволяє очікувати більш відчутного росту прибутків уже наступного року.

Тим часом "Приват" уже контролює велику частину української теплової енергетики. Сьогодні вони налагоджують контроль над Оптовим ринком електроенергії за допомогою чиновників, розставлених в НАК "ЕКУ" та Мінпаливенерго.

Довідка:

ВАТ "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" - найбільша енергопостачальна компанія України (реалізує споживачам понад 20% усієї виготовлюваної в країні електроенергії). 75% акцій компанії володіє НАК "ЕКУ", рештою - міноритарні акціонери, найбільшим з яких є кіпрська Larva Investments Ltd (15,9%). Станом на 28 липня капіталізація "Дніпрообленерго" в ПФТС склала близько 2,59 млрд. грн.

Реклама: