Нацбанк відзвітував про зміцнення гривні

Вівторок, 6 квітня 2010, 13:05

На міжбанківському ринку, починаючи з другої половини лютого 2010 року, спостерігається домінування валютної пропозиції, що сприяє зміцненню гривні щодо курсу долара з одночасним наближенням її офіційного курсу до ринкових котирувань щодо іноземних валют.

Про це ідеться у повідомленні на веб-сайті НБУ.

За даними Нацбанку, за півтора місяці гривня зміцнилася до долара та євро менше, ніж на 1%, тобто в середньому на 6-7 копійок..

В Нацбанку таку тенденцію пояснюють, насамперед, зростанням валютних надходжень на користь резидентів у вигляді експортної виручки, інвестицій, а також кредитів і депозитів.

Реклама:

При цьому має місце зменшення платежів за зовнішніми борговими зобов'язаннями перед нерезидентами.

За таких умов НБУ отримав можливість активізувати купівлю іноземної валюти, накопичуючи міжнародні резерви.

Завдяки цьому у березні їх обсяг збільшився майже на 1 млрд. доларів та перевищив 25 млрд. доларів.

Цій динаміці міжнародних резервів не завадила підтримка Нацбанком платежів НАК "Нафтогаз України" за його зовнішніми контрактами.

Курс гривні щодо долара на міжбанківському ринку за місяць укріпився на 0,76% - до 7,9183 ггривні за долар, а готівкової гривні за операціями продажу доларів - на 1,33%, до 7,9072 гривні за долар.

За даними НБУ, зміни офіційного курсу гривні відображали коливання її котирувань на міжбанківському ринку - за березень вона ревальвувала щодо долара на 0,81%, до 7,9250 гривні за долар, а щодо євро - на 0,86%, до 10,6845 гривні за євро.

Щодо російського рубля гривня девальвувала на 1,51% - до 2,6989 гривні за 10 рублів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!