У податкових "ямах" осіло 40 мільярдів - Уманський

Четвер, 1 квітня 2010, 12:41

За оцінками колишнього голови Мінфіну Ігоря Уманського, 2009 року у податкові "ями" потрапило 35-40 млрд. гривень.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Дело".

Як приклад, Уманський навів підприємства, пов'язані з "одним з найбільших гравців на ринку нафтопродуктів".

"Продукцію, яку вони реалізовували, у документації вказували як вироблену згідно з новими технічними стандартами (спеціально були затверджені технічні умови (ТУ), які ми тричі намагалися скасувати рішенням уряду). Ставка акцизного збору з продажу похідних нафтопродуктів набагато менша - усього 20 євро замість 110 євро за тонну. Дуже проста схема, яку легко довести - хоча б проаналізувавши перевезення продукції залізницею", - розповів Уманський.

Реклама:

"За оцінками Мінфіну, в цій "ямі" за п'ять місяців її використання зникли кошти, які повинні були піти в скарбницю, приблизно на 550 млн. гривень. Я не один раз звертав увагу (колишнього голови Державної податкової адміністрації) Буряка на цю "яму", але її так і не ліквідували, хоча Сергій Васильович вважав "справою честі її прикрити", - заявив колишній глава Мінфіну.

Уманський вважає, що уряду не вистачило відваги, щоб почати "терор" щодо компаній, які "риють" податкові "ями".

"Мінфін і податкова домоглися скасування згаданих ТУ рішенням уряду, однак поки документ "ішов" до оприлюднення, з номера ТУ (він вельми довгий і складний) в тексті зникли дві цифри ... Технічна помилка, але вся наша робота пішла нанівець - зручні мінімізаторам ТУ залишилися діяти", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: