"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бізнесу обіцяють швидке банкрутство

Четвер, 1 квітня 2010, 10:20

Міністерство економіки запропонувало скоротити процедуру банкрутства підприємств, щоб виключити можливість її навмисного продовження.

Оприлюднений у середу законопроект "Про внесення змін до деяких законів щодо удосконалення процедури банкрутства" визначає максимальний термін проведення процедури розпорядження майном боржника (12 місяців) і термін проведення санації підприємств-банкрутів (18 місяців), пише газета "Комерсант-Україна".

Для боротьби зі зловживаннями при розміщенні в ЗМІ оголошень про порушення справ про банкрутство пропонується зобов'язати суди самостійно оприлюднювати таку інформацію.

Оскарження рішень судів першої інстанції щодо початку процедури банкрутства не зупиняє їх.

Реклама:

А перехід з процедури розпорядження майном при банкрутстві в процедуру санації стане можливим лише при наданні плану санації.

За його відсутності суди повинні приймати рішення про початок процедури ліквідації підприємства-боржника.

Світовий банк схвалює ініціативу і готовий допомогти її допрацювати.

"Ми вітаємо те, що уряд нарешті узявся за вдосконалення процедури банкрутства, яка в Україні значно складніша, ніж в інших країнах. Наші юристи вивчать цей документ і підготують рекомендації, як наблизити його до європейської практики", - говорить координатор проектів банку з розвитку приватного та фінансового сектору Маріус Вісмантас.

Банк радить створити для кредиторів та боржників стимули вирішувати проблеми в досудовому порядку.

Шанси на прийняття у цього закону досить високі, оскільки спрощення процедури банкрутства є однією з вимог Міжнародного валютного фонду, зазначають у Партії регіонів.

"Фактор МВФ збільшує ймовірність успішного прийняття таких змін. Але оскільки цей законопроект - плід роботи попереднього уряду, до внесення в парламент він повинен пройти оцінку того, як його норми співвідносяться з нашими розробками", - говорить член комітету Верховної ради з питань економічної політики Олексій Плотніков.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!