"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Реформа "Нафтогазу" неможлива без подорожчання газу – експерт

Середа, 31 березня 2010, 11:29

Ціни на паливо для українських споживачів мусять бути вищими.

Таку думку висловив президент київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук у коментарі телеканалові ТВі.

За його словами, цього вимагає Міжнародний валютний фонд і проста логіка.

Експерт пояснює цей крок тим, що реформа "Нафтогазу" полягатиме у тому числі у відокремленні із його структури "Укртрансгазу", який фактично субсидував усю діяльність НАКу.

Реклама:

"Якщо ми відокремлюємо діяльність "Укртрансгазу", яка субсидує всю діяльність "Нафтогазу", то все інше залишається нерентабельним, збитковим", - заявив він.

Реформа енергетичного ринку в Україні назріла давно, зазначив Тодійчук, інша річ, що влада в державі ніколи не була зацікавленою у її проведенні.

"Нафтогаз" був створений і існував, як цяцька для дуже дорослих "дядь". Лише перші особи мали змогу нею бавитися. Це пояснює те, що вже рік, при обіцянках, при деклараціях підписаних 23 березня 2009 року, не зроблено жодного кроку. Я думаю, МВФ, "закордон" на допоможе. Спільна позиція МВФ та ЄС, їхні зусилля можуть бути достатніми для того, щоби розпочати реформу "Нафтогазу". Іншого варіанту я не бачу", - підкреслив він.

Щодо перспектив перегляду ціни на російський газ, експерт не вірить у надзвичайні знижки з боку російського "Газпрому".

"Скоріше за все, компенсації та поступки з російського боку маленькі будуть. Але ці поступки - 20-30 доларів. Повернутися до бажаної ціни, яка є сьогодні справедливою, об'єктивною - у коридорі 200-210 доларів, - мабуть, це є неможливо", - зазначив він.

Тодійчук підрахував, що 200-210 доларів для України є справедливою ціною. Саме така сума виходить, якщо від європейської ціни на російське паливо відняти витрати на додаткове транспортування.

Президент Київського міжнародного клубу не виключає, що українські переговірники можуть повернутися до старої схеми постачання газу через посередника, як було у випадку з "РосУкрЕнерго".

Для того, щоби зменшити ціну, будуть використовуватися різноманітні пакети пропозицій.

У цьому надзвичайно зацікавлені власники металургійних та хімічних підприємств, за чиї гроші до влади прийшло нинішнє керівництво державою.

"Я не виключаю, що у кишені, у папці наших переговірників у Москві буде і такий запасний варіант з тим, щоби зменшити ціни, запропонувати щось схоже (на "РосУкрЕнерго"). Думаю, що це буде зробити важко".

Попри все Тодійчук переконаний, що тепер - вдалий час для ревізії довгострокових домовленостей.

"Зараз в українців є чудова нагода переглянути довгострокові контракти. Ну, по-перше, і в самому контракті закладено такі умови, що якщо відбудеться щось надзвичайне на ринку газу, є можливості переглянути раніше досягнуті домовленості", - заявив експерт.

Друге, їх переглядають усі - німці, Австрія та інші держави. Росія переглядає свої довгострокові контракти. Ми пам'ятаємо їхній невдалий контракт із туркменами, - переглянули практично. Я думаю, що українці до цього мали би вдало, вміло долучитися. Зміни після кризи справді надзвичайні", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!