"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В НБУ назвали свою версію зміцнення гривні

Вівторок, 23 березня 2010, 20:38

На дисконтування обмінного курсу на сьогодні впливають як ситуативні, так і фундаментальні фактори.

Зокрема, поліпшення макроекономічної ситуації, політична стабілізація і визначеність, відновлення довіри нерезидентів призводять до збільшення пропозиції валюти та зменшення попиту на неї, що й сприяє зміцненню курсу національної одиниці.

Про це розповів керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький у коментарі агентству "ЛІГАБізнесІнформ".

"У вівторок середньозважений курс зміцнився до рівня 7,93 гривні за долар. Національний банк України купив на міжбанківському ринку ще 129 млн. доларів, у результаті чого валютні резерви регулятора досягли 24,8 млрд. доларів", - пояснив він.

Реклама:

Загалом, за словами Литвицького, з початку 2010 року Нацбанк купив валюти на 1 млрд. 243 млн. доларів, але з урахуванням валюти, проданої НАК "Нафтогазу", негативне сальдо інтервенцій складає трохи менше 1 млрд. (тоді як в 2009 році відтік був на рівні 4 млрд. гривень).

Чисті середньоденні надходження валюти від нерезидентів, у тому числі і від тих, хто виходить на ринок цінних паперів, за 15 робочих днів березня зросли на 13,6% (у порівнянні з лютим), а пропозиція - зросла на 6%. При цьому попит на валюту зменшився 11,8%.

Також резиденти-експортери стали активніше продавати свою валютну виручку.

"Що стосується готівкового ринку, то тут також спостерігається спад ажіотажного попиту - населення поводиться вже по-іншому. Так, чистий попит на іноземну готівку скоротився удвічі за 15 днів березня - з 40 млн. доларів до 20 млн. доларів на  день", - зазначив Литвицький.

"Таким чином цього року наша валютна позиція виглядає краще, і тенденції набагато здоровіші. Зокрема, присутні як ситуативні, так і об'єктивні чинники, які як раз і домінують", - підкреслив він.

За словами Литвицького, нині починається пожвавлення економіки, попит на гроші (а отже на гривню) постійно зростає.

Крім того, на ринку цінних паперів уряду також спостерігається сплеск пожвавлення нерезидентів.

"Після зниження Нацбанком ставок, ЦБ на ринку також подешевшали - це дуже добре, оскільки нерезиденти їх купують, і ліквідність, таким чином, більш-менш рівномірно розподіляється між валютним ринком і ринком цінних паперів, у зв'язку з чим такого великого тиску на курс, як було раніше, вже не відчувається", - зазначив керівник групи радників голови НБУ.

За його словами, таким чином, можна з упевненістю сказати, що рух курсу дисконтуються чинником довіри: особливо це відчувається після виборів, оскільки стабілізувалася політична ситуація і з'явилася якась визначеність, звучать позитивні сигнали від МВФ, що й сприяє приходу нерезидентів з їх грошима.

"Звичайно, цьому також сприяє і подальше проведення Національним банком політики недопущення надмірних коливань. Поки що вони прийнятні і не різкі, і не вимагають від регулятора вдаватися до послуг "важкої артилерії", - сказав Литвицький.

"Ми будемо намагатися в цьому рівноважному полі впливати на ситуацію, хоча ми і не фіксуємо курс і допомагаємо ринковим тенденціям рухатися в об'єктивному напрямку, щоб ситуативні сплески не порушували апетит у гравців пробувати НБУ на міцність його валютної політики", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!