Фондовий ринок України шкодить економіці - експерт

Субота, 20 березня 2010, 16:45

Біржова торгівля акціями в Україні через існування безлічі бірж зі своїми господарями і правилами грає зовсім іншу роль, ніж фіксація ринкової ціни.

Про це заявив член міжвідомчої експертної групи з питань розвитку ринків капіталу в Україні Сергій Москвин, пише тижневик "Дзеркало тижня".

За його словами, функція біржової торгівлі - дати заробити торгівцеві, його клієнту і самій біржі. Обсяг торгів при цьому штучно роздувається, щоб показати, що ринок працює.

Відрив фондового ринку України від реальності, від потреб економіки, від відомих класичних функцій фахівець називав головним викликом, на який треба відповісти.

Реклама:

"Акції в Україні продаються найчастіше не на біржі і не за ринковою ціною, обумовленою попитом і пропозицією. Це великі правочини серйозних людей", - пояснює Москвин.

За його словами, підприємства реального сектора мало цікавляться своїми акціями, які продаються на біржах. При цьому біржі нерідко використовуються для маніпулювання цінами, що дозволяє менеджменту акціонерної компанії отримати за рахунок власника чималий тіньовий дохід.

"Утворився замкнутий світ учасників фондового ринку зі своїм складом і статутом, державним регулятором і саморегулювальними організаціями, окремо взятою концепцією розвитку і спробами довести власну неповторність", -  переконує експерт.

Москвин застеріг, що лібералізм, властивий українському фондовому ринку, де регулятору відводиться роль спостерігача, може відкрити неконтрольовані канали експансії та вивезення капіталу через фондовий ринок.

"Україна має зробити вибір: або самостійно, хоча, можливо, й не без участі іноземного капіталу, приводити фондовий ринок у відповідність із потребами реального сектору під жорстким державним наглядом, або й далі вести політику ринкового конформізму", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: