Vanco домовиться з новим урядом про шельф?

П'ятниця, 19 березня 2010, 09:26

Видобувна компанія Vanco Pryckerchenska, яка конфліктує з урядом України з 2007 року, знову заявила про готовність піти на мирову.

Про це пише газета "Дело".

Видання інформує, що цього тижня Стокгольмський арбітражний суд почав слухання позову компанії Vanco Pryckerchenska Ltd проти України.

Реклама:

У компанії впевнені, що процес закінчиться мировою угодою.

"Остаточне рішення суд повинен буде прийняти у вересні-жовтні цього року. Однак до цього часу ми сподіваємося досягти мирної угоди", - заявив виданню президент компанії Джим Баун.

Баун упевнений: Кабмін не має ні юридичних, ні економічних причин відмовлятися від проекту.

Логічно припустити, що новий уряд прислухається до керівництва Vanco, зазначають журналісти видання, і нагадують, що документ про спільну розробку родовища в Чорному морі між Україною і компанією був підписаний 2007 року, коли Кабмін очолював нинішній президент Віктор Янукович.

А конфлікт виник за прем'єрства Юлії Тимошенко, яка вирішила цей договір розірвати.

Як відомо, причиною судового розгляду між Україною та Vanco став розрив договору про спільну з українським урядом розробку родовища газу та нафти на Прикерченській ділянці української ділянки шельфу Чорного моря.

Компанія брала на себе зобов'язання реалізувати технічну сторону договору. Головний внесок уряду полягав у тому, що він давав дозвіл на розробку родовища.

Прибуток розподілялася таким чином: 30% отримувала Vanco, решту - українська держава.

Документальному засвідченню партнерських відносин передував тендер, який і визначив Vanco як переможця.

Однак після того, як наприкінці 2007 року прем'єр-міністром стала Юлія Тимошенко, договір з ініціативи уряду було розірвано.

Свої дії новий Кабмін пояснив тим, що його бентежить закритість інформації про власника Vanco Pryckerchenska.

Офіційно компанія зареєстрована на Британських Віргінських островах. Проте в уряді побачили можливий зв'язок Vanco з російським газовим монополістом "Газпромом".

До того ж у Кабміні запевняли, що конкурс проводився нечесно.

У червні 2008 року міжвідомча комісія зобов'язала уряд поновити ліцензію компанії Vanco і виконати свої зобов'язання. Проте Кабмін не погодився з цим рішенням.

17 липня 2008 року Vanco почала арбітражний процес проти України в Арбітражному суді Стокгольма.

Vanco Prickerchenska Ltd є підрозділом Vanco International, дочірньої компанії Vanco Energy Company, власником і президентом якої є її засновник Джин Ван Дайк.

Vanco Prickerchenska Ltd займається геологорозвідкою та розробкою нафтогазових родовищ на Прикерченській шельфі Чорного моря.

Проект розробки української ділянки Чорноморського шельфу компанією Vanco Pryckerchenska включає в себе три площі: Судакський складчастий пояс, Судацький глибоководний складчастий пояс і площу Тетяєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: