У Бойка вважають небезпечним газовий баланс Тимошенко

Середа, 17 березня 2010, 10:45

Нове керівництво Міністерства палива та енергетики на чолі з Юрієм Бойко вважає одним із пріоритетів нормалізацію балансу природного газу країни на 2010 рік, щоб гарантувати безперебійну подачу газу промисловості і населенню в наступний опалювальний сезон.

Про це заявив виконуючий обов'язки начальника департаменту нафтової і газової промисловості Костянтин Бородін, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Баланс природного газу на 2010 рік, затверджений урядом Юлії Тимошенко 29 грудня, несе небезпеку залишитися напередодні наступної зими з недостатніми запасами. Одним з пріоритетних питань, над яким працює сьогодні міністерство, є нормалізація газового балансу 2010 року", - сказав він.

Бородін нагадав, що розпорядження Кабінету міністрів від 29 грудня 2009 року "Про затвердження прогнозного балансу надходження та розподілу природного газу на 2010 рік" передбачає закачування в підземні сховища (ПСГ) всього 3,77 млрд. кубометрів газу.

Реклама:

"Це означає, що в наступний опалювальний сезон ми можемо увійти з запасами всього в 12,3-12,7 млрд. кубометрів, чого абсолютно недостатньо для задоволення потреби держави. Для порівняння, у нинішньому опалювальному сезоні буде використано не менше 17 млрд. кубометрів природного газу (з ПСГ)", - відзначив він.

В.о. начальника департаменту нафтової і газової промисловості припустив, що для нормалізації газового балансу необхідно буде збільшити обсяги закупівлі природного газу для закачування в ПСГ.

Як повідомлялося, згідно з прогнозним балансом природного газу на 2010 рік уряду Юлії Тимошенко, Україні в буде потрібно 60,89 млрд. кубометрів природного газу, з яких газ власного видобутку складе 20,67 млрд. кубометрів, а імпорт - 27 млрд. кубометрів. Ще 13,22 млрд. кубометрів передбачається відібрати з ПСГ.

Затверджений баланс також передбачає, що споживачам України 2010 року буде спрямовано 50,36 млрд. кубометрів, у тому числі промисловості - 23,8 млрд. кубометрів, ще 6,59 млрд. кубометрів піде на виробничо-технологічні потреби.

При цьому в ПСГ для забезпечення наступного опалювального сезону буде розміщено всього 3,77 млрд. кубометрів.

У нинішній опалювальний сезон восени 2009 року Україна увійшла з запасами газу понад 26 млрд. кубометрів. Однак до початку березня вони скоротилися до 15 млрд. кубометрів, з яких приналежність 11 млрд. кубометрів оскаржується в Стокгольмському арбітражі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!