Стан українських земель сильно погіршується

Понеділок, 15 березня 2010, 18:35

В Україні не здійснюються заходи щодо охорони земель сільськогосподарського призначення, внаслідок чого їх стан катастрофічно погіршується.

Про це повідомила прес-служба Рахункової палати, передає "АПК-інформ".

Згідно з повідомленням, ця ситуація є свідченням незадовільного управління в галузі використання та охорони земель Держкомземом і Міністерством аграрної політики.

Відзначається, що в державі перестали накопичувати кошти для фінансування робіт зі збереження, відтворення та раціонального використання земель.

Реклама:

"Це сталося внаслідок того, що з Закону "Про плату за землю" виключена ст. 3, за якою орендна плата за землю і земельний податок мали б використовуватися й на охорону земель", - йдеться в повідомленні.

Прес-служба пояснює, що кошти від плати за землю зараховуються до "загальної кошика" місцевих бюджетів, а витрати на охорону земель як на державному, так і місцевому рівнях виділяють за залишковим принципом, на що припадає менше 1% таких надходжень.

"При цьому планові витрати Держкомзему 2009 року на земельну реформу становили лише 3,5% від потреби, а на раціональне використання земельних ресурсів - 18,8%", - йдеться в повідомленні

Рахункова палата підкреслює, що суперечливим є законодавче та нормативно-правове поле, яке регламентує виконання органами виконавчої влади функцій з управління в галузі використання та охорони земель.

"Таким чином, зростає кількість порушень земельного законодавства, а інформація про кількісний облік земель в Україні залишається недостовірною", - звертають увагу у відомстві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: