Податкова знайшла винного у переплатах підприємств

Понеділок, 15 березня 2010, 09:40

Через добу після звільнення попереднього складу Кабінету міністрів глава Державної податкової адміністрації (ДПАУ) Сергій Буряк уперше публічно пояснив причини зростання боргу з відшкодування ПДВ та обсягів податкових переплат.

Це відбулося на координаційній раді силових структур за участю президента Віктора Януковича, пише газета "Комерсант-Україна".

Податківець назвав чотири причини авансових платежів.

За його словами, до бюджету 2009 року "хтось дуже розумний" забув внести діючу щорічно норму про заборону перенесення збитків за попередній період на майбутній - і відразу ж виникли переплати на 3,6 млрд. гривень.

Реклама:

А 66 банків з 179, користуючись недосконалим законодавством, за рахунок збільшення резервів з 10% до 80%, задекларували збитки на 23 млрд. гривень - і сплачені за дев'ять місяців податки стали переплатою.

Серед причин авансових платежів - неефективне планування Мінфіном графіка надходжень доходів бюджету, зазначив Буряк.

Мінфін домагається щомісячного збору податку на прибуток при чотирьох строках сплати податку на рік.

"Переплати на 70% сформовані не за рахунок сплати живих грошей, а за рахунок декларування збитків, на 30% - обумовлені законодавчою базою", - резюмував він.

Буряк навів й інші причини: переплати по ПДВ пов'язані з поданням платниками уточнюючих декларацій (щорічно - до 2% від платежів), термін сплати акцизного збору з виробників лікеро-горілчаних виробів наступає раніше, ніж вони декларують зобов'язання (переплати склали 4,5%, або 800 млн. гривень).

При плануванні бюджетного розкладу Мінфін не врахував чинники зростання ціни імпортного газу та девальвації гривні, в результаті чого НАК "Нафтогаз України" довелося відшкодувати 10 млрд. гривень на шкоду іншим секторам економіки.

Не оцінені наслідки скасування вексельних розрахунків з ПДВ при імпорті і зростання експорту зернових.

"У бюджеті не було враховано 12 млрд. гривень, при тому, що заявок на відшкодування ПДВ надійшло на 45 млрд. гривень. У проекті бюджету-2010 закладено 20 млрд. гривень", - сказав Буряк, зазначивши, що сума невідшкодованого податку вже склала 21,8 млрд. гривень. З них прострочені - 6,2 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!