Соколовський розвінчав "політичний міф" про газові контракти

Вівторок, 9 березня 2010, 14:30

Заява Олега Дубини про те, що дії колишнього президента Віктора Ющенка завадили укладанню газових контрактів, не відповідає дійсності.

Про це заявив колишній представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський в інтерв'ю агентству "УНІАН".

"Ця інформація не відповідає дійсності і схожа, скоріше, на політичну міфологію, в яку, на жаль, втягнувся колишній керівник "Нафтогазу", - сказав Соколовський.

Він зазначив, що неодноразово відзначав Дубину як високопрофесійного менеджера, людину чесну, яка має державницьку позицію, тому не може повірити, що він з власної волі міг би обмовляти Ющенка.

Реклама:

"Я не можу повірити, що цей позитивний чоловік з власної волі дозволив собі пост-фактум обмовляти президента в тому, чого насправді не було. Якщо хтось і "грає" довкола "РосУкрЕнерго" (як каже Дубина), то це був не президент, а скоріше глава уряду і керівництво "Нафтогазу", - зазначив Соколовський.

Він зазначив, що наприкінці грудня 2008 року особисто був учасником наради, на якій, Ющенко підтримав погоджений "Нафтогазом" і "Газпромом" не "ідеальний", але "взаємоприйнятний" проект контракту, в якому на 2009 рік було передбачено ціну на газ 250 доларів, а транзитну ставку - 1,8 долара.

"Однак цей проект не був підписаний. Натомість, за письмовою вказівкою прем'єр-міністра, 19 січня 2009 року було підписано контракт з базовою ціною 450 доларів при транзитній ставці 1,7, якого президент не бачив ні до підписання, ані тривалий час після підписання", - заявив Соколовський.

Важко зрозуміти теперішню логіку претензій Дубини до Ющенка, замовчуючи те, що всупереч своїй же волі, він змушений був підписати контракти на виконання прямого письмового розпорядження глави уряду Тимошенко", - наголосив він

Як повідомлялося, екс-керівник НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня" заявив, що проблеми з підписанням газових контрактів наприкінці 2008 року виникли через тодішнього президента Віктора Ющенка і керівництво компанії "РосУкрЕнерго".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!