Фірташ повертається на український газовий ринок?

Вівторок, 9 березня 2010, 09:15

Минулого тижня Київський апеляційний господарський суд задовольнив апеляцію підконтрольного Дмитрові Фірташу "УкрГаз-Енерго" і постановив переглянути рішення Господарського суду Києва від 1 жовтня 2008 року про ліквідацію підприємства.

Таке рішення суд прийняв, оскільки, на думку судової колегії, суди попередніх інстанцій не взяли до уваги нововиявлені обставини справи, пише газета "Дело".

"Справа передана на розгляд Господарського суду Києва для розгляду заяви "УкрГаз-Енерго" про перегляд його через нововиявлені обставини", - говориться в рішенні суду.

Рішення суду про перегляд ліквідації газового посередника - це тільки перший крок, зазначає видання.

Реклама:

Куди більш важливо домогтися остаточного судового рішення про скасування ліквідації компанії. Тоді її засновники зможуть приступити до наступного етапу боротьби - повернення боргів.

"Справа в тому, що "Нафтогаз України" винен нам 1 млрд. гривень і до того ж домагається від компанії виплати дивідендів у розмірі 1,6 млрд. гривень, половина з яких належить йому", - запевнив прес-секретар "УкрГаз-Енерго" Віталій Кисіль.

Найбільш складним завданням буде домогтися повернення спірних 8,5 млрд. кубометрів газу. В "УкрГаз-Енерго", як і раніше, пред'являють права власності на цей обсяг блакитного палива.

За версією посередника, в I кварталі 2008 року "УкрГаз-Енерго" розмитнено 8,5 млрд. кубометрів палива, проте його так і не отримали.

"Нафтогаз" забрав його собі для своїх цілей. Практично за рахунок цього газу НАК зміг збити ціну на газ для споживачів з 360 доларів до 110 доларів за тисячу кубометрів.

Як відомо, "УкрГаз-Енерго" створено 2 лютого 2006 року в результаті угоди між Кабміном, НАК "Нафтогаз України", "Газпром" і компанією RosUkrEnergo Дмитра Фірташа. Її акціонерами на паритетних засадах є "Нафтогаз" і RosUkrEnergo.

Між RosUkrEnergo і "УкрГаз-Енерго" підписаний п'ятирічний договір купівлі-продажу природного центральноазіатського газу.

17 березня 2006 року "УкрГаз-Енерго" отримала ліцензію НКРЕ на ведення господарської діяльності з постачання природного газу українським споживачам за нерегульованим тарифом.

24 жовтня 2006 року "УкрГаз-Енерго" і RosUkrEnergo підписали доповнення до договору купівлі-продажу природного газу, відповідно до якого в 2007 році "УкрГаз-Енерго" отримає не менше 55 млрд. кубометрів природного газу.

У 2007 році компанія продала споживачам 27,8 млрд. кубометрів газу, отримавши 917,9 млн. гривень чистого прибутку.

У лютому 2008 року прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила про намір ліквідувати "УкрГаз-Енерго", скасувавши постанову уряду Юрія Єханурова про створення компанії.

12 березня 2008 року на переговорах у Москві між керівництвом НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" прийнято рішення про усунення з газового ринку України компанії "УкрГаз-Енерго".

1 жовтня 2008 року Господарський суд Києва виніс рішення про ліквідацію "УкрГаз-Енерго". Позивачем у суперечці виступала НАК "Нафрогаз України".

1 червня 2009 року Апеляційний господарський суд Києва виніс рішення про ліквідацію "УкрГаз-Енерго".

3 березня 2010 року Київський апеляційний господарський скасував своє рішення про ліквідацію "Укргаз-Енерго".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: