Нацбанк хоче відмовитися від дрібних монет

Четвер, 4 березня 2010, 14:44

Національний банк України пропонує відмовитися від випуску монет номіналом 1 і 2 копійки.

Про це заявив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Технічно це легко вирішується, але це комплексне питання, яке необхідно вирішувати лише після проведення належних економічних розрахунків урядом та отримання відповідних підстав з точки зору фіскальної та цінової політики", - сказав він.

За словами Круглика, дослідження громадської думки, проведені НБУ в 2009 році, виявили, що відмову від випуску монет номіналом 1 і 2 копійки підтримує 93% респондентів: за їхньою оцінкою, ці монети вже не виконують належним чином платіжну функцію.

Реклама:

Крім того, за його даними, понад 65% опитаних заявили, що не приймають монети низьких номіналів на здачу.

Директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ також відзначив, що одно- і двокопійчані монети не повертаються в банківську систему, що дозволяє припустити використання їх населенням на цілі, не пов'язані зі здійсненням платежів.

Разом з тим Круглик підкреслив, що прийняття такого рішення можливе за підтримки з боку уряду і парламенту.

Зокрема, Міністерству економіки і Міністерству фінансів буде потрібно провести додаткові розрахунки щодо впливу такого кроку на надходження до державного бюджету, пенсійні розрахунки, масштаб цін та інші економічні показники.

У свою чергу, Верховній раді буде потрібно внести зміни до законодавства, відкоригувавши монетний ряд.

Як відомо, в Україні в обігу перебувають банкноти номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 гривень, а також монети номіналом 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок і 1 гривня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: