"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

До повернення МВФ Україні потрібно 3-5 мільярдів доларів

Середа, 3 березня 2010, 09:29

Україна розраховує, що ключовий кредитор - Міжнародний валютний фонд - відновить фінансову підтримку країни в третьому кварталі, а до цього влада потребує позики на суму приблизно 3-5 млрд. доларів.

Про це у вівторок заявив заступник міністра фінансів Олександр Савченко, повідомляє агентство Reuters.

"До повернення МВФ, я думаю, з третього кварталу він почне фінансувати Україну, нам на квартал треба мінімум 3 млрд. (доларів) - максимум п'ять для того, щоб покрити наші розриви, покрити критичні статті, повертати борги і трохи підтримувати Євро-2012", - сказав він.

"Ми можемо робити запозичення на внутрішньому ринку, але це дорого, на зовнішньому, може фінансувати і Нацбанк", - додав заступник голови Мінфіну.

Реклама:

За словами Савченка, Україна не може випустити єврооблігації до ухвалення бюджету та відновлення співпраці з МВФ.

"Але ми можемо вийти на приватні позики, вони дорожчі, але в критичній ситуації треба йти і на такі кроки", - зазначив він.

За словами Савченка, фактичний дефіцит зведеного бюджету країни, що включає бюджет центральної та місцевої влади, в 2009 році склав приблизно 5,5% ВВП, дефіцит НАК "Нафтогаз України" - 2,5% і додаткове фінансування, спрямоване на капіталізацію проблемних банків - ще 2,6% до ВВП.

"Необхідно переконати (МВФ), що різке скорочення дефіциту буде шкідливим. Ви можете домовлятися на рівні 4% дефіциту зведеного бюджету і плюс 1,5-2% дефіциту "Нафтогазу". Думаю, на таких умовах можна домовитися з МВФ і Світовим банком", - сказав він.

Як повідомлялося, у листопаді 2008 року МВФ схвалив дворічну програму співпраці з Україною на суму близько 16,5 млрд. доларів, але з листопада 2009 року заморозив її через невиконання країною зобов'язань щодо реформування економіки і скорочення дефіциту державних фінансів.

За цей час МВФ виділив Україні приблизно 10,5 млрд. доларів.

У кінці лютого Мінфін повідомив, що на 7 березня запланований приїзд технічної місії МВФ для підготовки нового меморандуму про співробітництво.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!