"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дії Мінпаливенерго призвели до кризи в енергетиці?

Понеділок, 1 березня 2010, 09:14

Протекціоністські заходи уряду у вугільній галузі підкинули проблем енергогенеруючим компаніям.

Про виникнення в Україні дефіциту енергетичного вугілля у п'ятницю під час колегії Мінпаливенерго повідомив президент НАК "Енергетична компанія України" (НАК ЕКУ) Володимир Зіневич, пише газета "Комерсант-Україна".

"Сьогодні на складах всіх електростанцій знаходиться 768 тис. тонн. Це рекордно низький обсяг вугілля, такого за всю історію ніхто не пам'ятає", - заявив він.

За його словами, енергогенеруючим компаніям доводиться використовувати замість вугілля природний газ і працювати з від'ємною рентабельністю.

Реклама:

Голова НАК ЕКУ нагадав, що державні енергогенеруючі компанії не можуть купувати вугілля на внутрішньому і зовнішньому ринках, тому що Кабмін постановою № 1416 від 29 грудня 2009 року зобов'язав їх в 2010 році купувати вугілля виключно у ДП "Вугілля України".

У першій половині 2009 року у зв'язку з різким зниженням обсягів виробництва електроенергії на ринку утворився профіцит вугілля, і уряд спробував змусити учасників ринку викуповувати його у ДП "Вугілля України", нагадує видання.

Однак з жовтня 2009 року обсяги споживання вугілля почали зростати, а його видобуток, навпаки, падати. У грудні почалися перебої з постачанням палива на ТЕС.

Голова правління "Дніпроенерго" Юрій Бочкарьов відзначає, що протекціонізм по відношенню до державних шахтах і політика пільг для них не дозволили наростити видобуток, а тільки призвели до втрати інтересу інвесторів до галузі.

"У результаті ми маємо загальне падіння видобутку вугілля і різке зростання собівартості теплової електроенергії. Рентабельність генерацій з 1-2% у листопаді впала до мінус 3-5% у грудні-січні", - говорить він.

Крім того, Бочкарьов нагадує, що в січні 2009 року всупереч закону "Про електроенергетику" Кабмін рекомендував знизити для них тариф на електроенергію на 26%.

У січні 2010 року ще одним розпорядженням уряд звільнив держшахти від відрахувань у Пенсійний фонд, Фонд соціального страхування, а також скасував податки на зарплати. У результаті шахти скоротили капітальні вкладення на 30%, а їх заборгованість перед фондами та місцевими бюджетами, за даними Мінфіну, виросла в сім разів, до 3,5 млрд. гривень.

У Мінпаливенерго говорять, що будуть ініціювати скасування рішень про пільги для держшахт.

"Я буду наполягати на тому, щоб ми більше не мали одного монопольного постачальника. І на наступному засіданні Кабміну поставлю питання про скасування пільгових умов для держшахт", - заявив у п'ятницю міністр палива та енергетики Юрій Продан.

Він також додав, що стосовно вугілля антрацитної групи норма про його обов'язкове придбання НАК ЕКУ у ДП "Вугілля України" збережеться.

Як повідомлялося, видобуток вугілля в Україні у 2009 році зменшилася на 5%, до 71 млн. тонн.

При цьому видобуток вугілля державними шахтами скоротився на 15,3%, до 38,44 млн. тонн, у тому числі енергетичного - на 16,6%, до 29,3 млн. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: