ГМО шукатимуть у 17 продуктах

Неділя, 28 лютого 2010, 15:06

Міністерство охорони здоров'я розробило перелік харчових продуктів, які контролюватимуть на вміст генетично модифікованих організмів.

Про це повідомили у Міністерстві економіки, інформує УНІАН.

Повідомляється, що після узгодження з відповідними центральними органами виконавчої влади список затвердять на рівні уряду.

До зазначеного переліку ввійшла продовольча сировина та продукти, які з неї можуть вироблятися.

Реклама:

Такими є: соя, кукурудза, картопля, томати, кабачки, диня, папайя, цикорій, цукровий буряк, ріпак, льон, бавовна, пшениця, соняшник, рис, добавки з ГМО та дієтичні продукти з ГМО.

Разом з цим, Мінекономіки має намір створити у системі Держспоживстандарту 17 лабораторій з визначення якісного та кількісного вмісту ГМО у продукції.

Як повідомлялося, Мінекономіки внесло зміни до законів "Про безпеку та якість харчових продуктів" і "Про захист прав споживачів". Зміни скасували обов'язкове розміщення позначки "без ГМО".

Зміни запропоновані, щоб не допускати невиправданих витрат суб'єктів господарювання через маркування продукції та для приведення українського законодавства у відповідність європейському.

Вартість одного випробування харчового продукту на вміст ГМО становить від 600 до 800 гривень.

В Україні діє 28 лабораторій, здатних визначати вміст ГМО. 9 - у системі Держспоживстандарту та 17 - у системі МОЗ.

Суть стеження полягає у тому, що на першій стадії розміщення на ринку товарів, що містять ГМО, оператори повинні забезпечити передачу такої інформації в письмовій формі операторові, який отримує товар.

Закон вимагає, щоб такі відомості передавалися на всіх наступних стадіях розміщення товару на ринку від одного оператора до іншого.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!