Банкіри пропонують заборонити дострокове зняття депозитів

Субота, 27 лютого 2010, 16:38

Норму Громадянського кодексу про дострокове розірвання депозитних договорів потрібно скасувати, оскільки це - бомба під банківською системою.

Про це заявив голова правління "УкрСиббанку" Сергій Наумов під час засідання Фінансового прес-клубу, пише тижневик "Дзеркало тижня".

Банкір пояснив, що у випадку масового дострокового розірвання депозитних договорів гроші встигнуть забрати лише 5% вкладників, решта - залишаться ні з чим.

За словами Наумова, у багатьох країнах законодавчо закріплено, що вкладники не мають права забирати депозити достроково.

Реклама:

"Якщо ти пішов на цей крок (оформлення строкового депозиту), то ти пішов свдіомо: чи процентна ставка тебе приваблює, чи стабільність банку - з різних причин. Якщо ти уклав договір на рік, то ти не маєш права раніше зняти", - пояснив він.

"Ми не прийдемо до позичальника і не скажемо: ми тобі дали на рік, а ти через два місяці поверни кредит, якщо це не передбачено кредитним договором. Депозитний договір повинен також передбачати можливість повернення строкового внеску або після завершення терміну, або в екстрених випадках (операція, хвороба, переїзд тощо)", - переконаний Наумов.

За його словами, для того, щоб спробувати змінити ситуацію з депозитами, сьогодні потрібна політична воля і хоробрість. 

"Цей захід буде непопулярним, але вкладники повинні розуміти, що це - стабільність для них", - підкреслив голова правління "УкрСиббанку". 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: