Підвищення соцстандартів не зашкодить співпраці з МВФ?

П'ятниця, 26 лютого 2010, 23:39 -

Переговори з представниками МВФ щодо виділення Україні четвертого траншу кредиту stand-by можуть бути продовжені.

Про це заявила перший заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова в ефірі телеканалу "Інтер".

Вона нагадала, що однією з тем у переговорах між Україною та МВФ стояло питання про підвищення соцстандартів.

"Але ця тема була не одна. І позиція була така: якщо ви можете показати, яким чином ви будете проводити бюджетну політику, якщо ви можете показати на середньострокову перспективу, як при підвищенні соцстандартів ви будете поступово знижувати бюджетний дефіцит, то МВФ не заперечує", - зазначила Акімова.

Реклама:

"Ось це була позиція МВФ. І я вважаю, що з цією позицією можна працювати, можна сідати за стіл переговорів, але обов'язковою умовою буде не тільки надання реального бюджету на 2010 рік, але надання середньострокового плану, як Україна обслуговує свої зовнішні борги і як вона збирається знижувати бюджетний дефіцит", - сказала вона.

Акімова висловила переконання, що можливе знаходження "проміжного варіанту, зручного в тому числі і для України, і для міжнародних організацій, щодо продовження співпраці".

Як відомо, МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредиту близько 17 млрд. доларів у рамках програми stand-by.

З трьох виділених траншів на загальну суму майже 11 млрд. доларів перший в розмірі 4,5 млрд. доларів у листопаді 2008 року отримав Нацбанк, проте вже друий, у травні 2009 року, в розмірі 3 млрд. доларів, був поділений навпіл між НБУ та урядом, а третій, у серпні, на 3,5 млрд. доларів, повністю пішов уряду, щоб полегшити виконання бюджету і закупівлю природного газу.

Виділення четвертого траншу в розмірі 3,8 млрд. доларів було заплановано на листопад 2009 року за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві наприкінці жовтня, однак не зробила позитивної заяви про завершення перегляду.

МВФ неодноразово публічно наголошував, що чекає формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій та прийняття держбюджету на 2010 рік.

Глава Фонду Домінік Стросс-Кан 14 січня 2010 року висловив упевненість, що співпраця фонду з Україною в рамках програми stand-by відновиться після завершення президентських виборів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: