Коломойському повернуть нафтові привілеї?

Вівторок, 23 лютого 2010, 14:48

Кабінет міністрів має намір на засіданні у середу повернути стару методику розрахунку ціни на українську нафту, яка продається на аукціонах

Уряд з подачі Мінекономіки має намір скасувати прив'язку цін на нафту українського походження до митної вартості російської нафти, що ввозиться в країну, пише газета "Дело".

Таким чином, якщо ініціатива Мінекономіки буде підтримана, стартова ціна української нафти буде визначається продавцем за підсумками цін, що склалися за результатами попереднього аукціону.

Це випливає з підготовлених Міністерством економіки змін до регламенту проведення торгів Мінекономіки.

Реклама:

Наразі проект постанови проходить узгодження із зацікавленими міністерствами та відомствами.

Як повідомлялося, 23 грудня 2009 року уряд затвердив постанову, яка запроваджує механізм прозорого формування цін на українську нафту, грунтуючись на цінах імпортної сировини - російської нафти, що надходить до України.

Це рішення відпрацьовувалася протягом усього 2009 року, коли упущена вигода "Укрнафти" від продажу своєї нафти почала обчислюватися в мільярди гривень.

До кінця 2009о року найбільша нафтовидобувна компанія країни "Укрнафта" продавала дешеву сировину компаніям, близьким до групи "Приват" Ігоря Коломойського.

Конкуренти неодноразово заявляли про непрозорість таких торгів, натякаючи на те, що менеджмент "Укрнафти" лояльний до "Привату".

За даними операторів ринку, ціна нафти на таких торгах становила 21-22 долара за барель, тоді як на світовому ринку вона у три-чотири рази вища.

Незважаючи на очевидні втрати, у січні "Укрнафта" в судовому порядку оскаржила урядову постанову. У результаті аукціон, який відбувся 2 лютого 2010 року за старими правилами, приніс продавцю 272 млн. гривень втрачених коштів.

"Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією України. Оперативний контроль компанії здійснює група "Приват", з якою учасники ринку пов'язують і покупців нафти на аукціонах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: