"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дефіцит бюджету склав майже 80 мільярдів – Секретаріат президента

Вівторок, 23 лютого 2010, 13:19

Минулий бюджетний рік був закінчений з реальним дефіцитом загального фонду державного бюджету 79,6 млрд. гривень.

Про це ідеться в аналітичному документі Секретаріату президента "Оцінка поточних тенденцій економічного розвитку України", оприлюдненому на веб-сайті глави держави.

"У 2009 році дефіцит загального фонду державного бюджету склав 16,1 млрд. гривень, проте реальний розрив між одержаними у 2009 році доходами з економіки та профінансованими за загальним фондом видатками складає 31,8 млрд. гривень (без урахування в доходах розподілених МВФ та конвертованих СПЗ)", - наголошується у повідомленні.

Крім того, зазначають аналітики Секретаріату, до обсягів дефіциту було не враховано випущені для поповнення статутного капіталу банків та НАК "Нафтогаз України" ОВДП на суму 44 млрд. гривень.

Реклама:

"Таким чином, всього за звітом уряду дефіцит державного бюджету у 2009 році складає 19,9 млрд. гривень, а реальний дефіцит - 79,6 млрд. гривень", - зазначається у повідомленні.

За інформацією Секретаріату, у 2009 році доходи державного бюджету становили 225,3 млрд. гривень, у тому числі загального фонду - 172,2 млрд. гривень, і склали до затвердженого річного плану 91,9% і 93,3% відповідно.

"Незважаючи на інфляційні тенденції (зокрема середньорічний приріст споживчих цін у 15,9%) до державного бюджету мобілізовано навіть у номінальному значені менше надходжень, ніж у 2008 році - на 6,4 млрд. і 13,6 млрд. гривень відповідно", - зазначається у повідомленні.

Зокрема, через негативні тенденції на внутрішньому та зовнішньому ринках, викликані світовою фінансово-економічною кризою, втратою зовнішніх ринків збуту української продукції, а також неадекватною кризовим умовам економічною урядовою політикою, впали обсяги основних податкових надходжень.

Так, за інформацією Секретаріату, податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів отримано на 7,9 млрд. гривень менше ніж у 2008 році, податку на прибуток підприємств - на 14,9 млрд. гривень.

"Показники доходної частини державного бюджету штучно збільшено на 22,7 млрд. гривень. Виклики бюджету 2009 року автоматично заклали ризики у бюджетний процес і 2010 року, які доповнилися ще й відсутністю закону про бюджет на поточний рік", - наголошується у повідомленні.

На здійснення видатків у 2009 році, за даними Секретаріату, направлено асигнувань у обсязі 188,3 млрд. гривень, що складає 96,9% плану на рік.

Недофінансування становить 6,1 млрд. гривень. Виконання плану щодо міжбюджетних трансфертів становило 62,2 млрд. гривень або 97,8%.

"Відповідний рівень виконання видаткової частини бюджету в умовах суттєвих проблем з мобілізацією доходів забезпечено за рахунок формування значних обсягів дефіциту бюджету", - зазначають у Секретаріаті.

Касове виконання становило 187,8 млрд. гривень, або 96,6% плану на рік та 99,7% направлених відкритих асигнувань на здійснення видатків.

Таким чином, неосвоєними на кінець періоду залишились 0,5 млрд. гривень направлених асигнувань.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!