Оборонний бюджет вийшов на антирекорд

Вівторок, 23 лютого 2010, 09:58

Міністерство оборони у вівторок з нагоди Дня захисника вітчизни представить щорічне видання "Біла книга-2009. Збройні сили України", яке традиційно висвітлює діяльність збройних сил, проблеми оборонної галузі та шляхи їх вирішення.

У "Білій книзі-2009" наголошується, що основною проблемою армії 2009 року стала нестача фінансування, що позначилися на підготовці військ, оновлення техніки та озброєння, пише газета "Комерсант-Україна".

Основні проблеми ЗСУ у 2009 році, за даними видання, були пов'язані з невідповідністю обсягу виділених коштів реальним потребам армії.

"Держбюджетом на 2009 рік на потреби Міноборони було передбачено 12,8 млрд. гривень, тоді як фактично було виділено 8,3 млрд. гривень. Обсяг фінансування галузі було зменшено в порівнянні з 2008 роком на 1,19 млрд. гривень", - ідеться у "Білій книзі-2009".

Реклама:

Брак фінансування позначилася на підготовці військ і оновленні військової техніки, не дозволив забезпечити належні умови проходження служби контрактниками, а також реалізувати планові заходи з утилізації боєприпасів і ракетного палива типу меланж.

За словами експерта Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергія Згурця, в 2009 році бюджет Міністерства оборони був "одним з найменших за останні п'ять років".

"Якщо збережеться така тенденція, всі стратегічні проекти і цільові програми Міноборони доведеться відкладати на невизначений термін. І з кожним роком різниця між деклараціями на папері та реальним станом наших військ буде дедалі більшою", - зазначив він.

Брак фінансування позначився навіть на тиражі "Білої книги", який цього року склав всього 8,5 тис. примірників, хоча в 2008 році щорічник вийшов накладом 9,5 тис., а в 2007 - 23 тис. примірників.

На відміну від попередніх видань, на останніх сторінках "Білої книги-2009" міститься рекламна інформація, яка детально представляє зразки продукції державних підприємств Міноборони: Одеського авіаремонтного підприємства, Луцького ремонтного заводу "Мотор", Харківського бронетанкового ремонтного заводу, Луганського авіаційного ремонтного заводу.

"Ініціатива розміщення реклами в "Білій книзі" пов'язана з тим, щоб хоч якось покрити витрати на друк", - зазначив Згурець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: