"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ блокує збільшення статутного фонду Укрексімбанку

Четвер, 18 лютого 2010, 09:19

Національний банк блокує збільшення статутного фонду Укрексімбанку на 1,8 млрд. гривень - до 11,8 млрд. гривень.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на свої джерела.

Видання нагадує, що рішення про збільшення статутного капіталу Державного експортно-імпортного банку (Укрексімбанку) уряд прийняв у кінці січня 2010 року.

Однак через місяць держбанк цих грошей так і не отримав. Більш того, постанова уряду про збільшення статутного фонду Укрексімбанку так і не вийшла у світ.

Реклама:

За інформацією видання, Секретаріат Кабміну вирішив поки не оприлюднювати документ, тому що уряд не може домовитися з НБУ про отримання "живих" грошей для докапіталізації Укрексімбанку.

В Нацбанку незадоволені рішенням уряду знову докапіталізувати Укрексімбанк облігаціями державної позики (ОВДП).

"По-перше, є встановлена процедура: питання про збільшення капіталу держбанку ініціює не уряд, а НБУ. І Кабмін цю процедуру порушив. По-друге, потрібно враховувати, що докапіталізація держбанків таким способом (внесенням до статутного фонду ОВДП з подальшою їх монетизацією) залежить від багатьох факторів, у тому числі від монетарної політики, що проводиться Нацбанком", - зазначає перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов.

Він натякає на те, що активно викуповуючи ОВДП у банків, Нацбанк випустив в обіг велику суму гривні, яка тисне на валютний курс і ціни.

На таку велику емісію НБУ пішов, щоб профінансувати державні потреби.

Як відомо. схема збільшення капіталу Укрексімбанку така ж, як і націоналізованих банків або НАК "Нафтогаз України": уряд випускає ОВДП із прибутковістю 9,5% річних з погашенням у 2018 році. Потім ці папери повинен викупити (монетизувати) Нацбанк за рахунок гривневої емісії.

1,8 млрд. гривень, які таким чином повинен отримати Укрексімбанк, будуть направлені на фінансування проектів у житлово-комунальному господарстві. Йдеться про програми лізингу електротранспорту і проекти з енергозбереження та модернізації комунальної теплоенергетики.

У 2009 році уряд вніс до капіталу НАК "Нафтогаз України" держпаперами 31 млрд. гривень, у капітал націоналізованих банків - 19,7 млрд. гривень.

2010 року Кабмін збільшив статутний фонд Укрексімбанку в чотири рази, зарахувавши в капітал ОВДП на загальну суму 2,7 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: