"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

УРЯД ГОТУЄ РЕКОРДНИЙ ІМПОРТ ЦУКРУ З БІЛОРУСІ

Четвер, 11 лютого 2010, 16:10

Уряд має намір розглянути можливість безмитного імпорту до травня 2010 року з Білорусії 100 тис. т тростинного та бурякового цукру.

Про це повідомило джерело в Міністерстві аграрної політики, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"На розгляд Кабміну поданий проект постанови, розроблений Мінекономіки, що передбачає пільговий імпорт цукру, в тому числі тростинного, з Білорусі в обсязі 100 тис. тонн", - сказав співрозмовник.

Він пояснив, що відповідно до угоди про вільну торгівлю між Україною і Білорусією, у країну дозволено безмитне ввезення тільки бурякового цукру.

Реклама:

У Національній асоціації цукровиробників України "Укрцукор" агентству повідомили, що асоціація направила прем'єр-міністру Юлії Тимошенко лист, в якому виклала свою думку щодо цього документа.

Експерти "Укрцукор" вважають, що проект постанови про пільгове ввезення білоруського цукру був внесений на розгляд уряду з порушенням регламентних вимог, оскільки не надходив у встановленому порядку на узгодження в Мінагрополітики та громадських організацій цукрової галузі.

Крім того, в асоціації впевнені, що додаткове ввезення цукру з Білорусі може призвести до зменшення в Україні посівів цукрових буряків та виробництва цукру в 2010 році.

Відомо, що Україна 2009 року імпортувала з Білорусії 76,5 тис. т бурякового цукру проти 61,3 тис. т 2008 року.

Як повідомлялося, на початку цього року на українському ринку спостерігалося різке збільшення цін на цукор, який експерти пояснювали впливом світових тенденцій. Уряд заявив, що подорожчання цукру необґрунтоване і спекулятивне.

Різке подорожчання цукру уряд вже обіцяв збити завезенням додаткових партій цієї сировини з сусідніх держав.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: