Німецький банк не побачив кредитування малого бізнесу в Україні

Четвер, 11 лютого 2010, 09:39

Відновлення повноцінного кредитування малого й середнього бізнесу в Україні можливе не раніше кінця 2010 року.

Це висновок конференції, присвяченої цьому питанню, яку ініціював Німецький державний банк розвитку KfW, пише Deutsche Welle.

Економічна криза призвела до фактичної зупинки кредитування малих та середніх підприємств (МСП) в Україні, визнали учасники конференції.

Чи не єдиним джерелом кредитів для цього сектору лишаються українські банки-партнери KfW, який є головним фінансовими донором МСП у Німеччині.

Реклама:

Раніше KfW вже надав для кредитування МСП в Україні 170 млн. євро і має намір продовжити програми допомоги.

Директор представництва KfW у Києві Крістіан Дернер вважає некоректною думку можновладців щодо надмірного відходу українських МСП в тіньову економіку.

Він зазначив, що цьому явищу та корумпованості підвладні також великі державні підприємства, та й ціла українська економіка.

Проблема, на думку Дернера, полягає у звичці розробляти економічну стратегію з акцентом на великі підприємства, а не розвиток малого та середнього бізнесу, що "зрозуміло з огляду на історію України та країн СНД".

Відповідаючи на питання про те, наскільки готова переймати німецький досвід успішної розбудови ефективної моделі економіки, Дернер порадив "дочекатися офіційних результатів президентських виборів та подивитись, яким буде новий уряд".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: