"Укртатнафта" перемогла "Татнафту"

Середа, 10 лютого 2010, 20:23

Вищий господарський суд України підтвердив, що угода, за якою ВАТ "Татнафта" (РФ) придбала 8,6% акцій ЗАТ "Укртатнафта", є недійсною.

Про це повідомив в. о. заступника голови правління ЗАТ з правових питань Валерій Корнеляк, агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, суд залишив у силі ухвалу Господарського суду Полтавської області від 3 листопада 2009 року, яким угода була визнана недійсною.

Як повідомлялося, "Укртатнафта" на початку вересня 2009 оскаржила в суді законність придбання 8,6% акцій компанії "Татнафтою".

Реклама:

Причиною подачі позову послужило порушення російською нафтовою компанією договору купівлі-продажу 8,6% акцій ЗАТ, за яким "Татнафта" повинна була внести до статутного капіталу "Укртатнафти" нафтові родовища, а не гроші.

Рішення Господарського суду Полтавської області російська компанія вирішила оскаржувати в вищих судах.

Верховний суд України також підтвердив недійсність угоди з придбання Татарстаном 28,7788% акцій "Укртатнафти", а представники українського підприємства вже повідомили про намір продати цей пакет на аукціоні.

Ще раніше, після тривалих судів, була визнана недійсною і угода з придбання близькими до акціонерів з Татарстану компаніями Seagroup International (США) і Amruz Trading (Швейцарія) 18,296% акцій "Укртатнафти".

Ці акції були реалізовані за 2,1 млрд. грн. на аукціоні в кінці червня 2009 року компанії ТОВ "Корсан", яку контролюють власники Приватбанку.

"Татнафта" втратила оперативний контроль над Кременчуцьким НПЗ у жовтні 2007 року.

Вона була основним постачальником сировини на Кременчуцький НПЗ, а в ситуації, що склалася, компанія припинила відвантажувати нафту на український завод і подала в міжнародний арбітраж на Україну, вимагаючи відшкодування 2,4 млрд. доларів збитку.

ЗАТ "Укртатнафта" створене відповідно до указів президентів України і Татарстану 1994 року на базі Кременчуцького НПЗ. Потужності НПЗ розраховані на переробку 18,6 млн. т сировини на рік.

НАК "Нафтогаз України" володіє 43,054% акцій "Укртатнафти".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: