У Мінекономіки знайшли виправдання росту інфляції

Понеділок, 8 лютого 2010, 13:01 -

Політична нестабільність, сезонне подорожчання молочної групи товарів та плодоовочевої продукції, а також зростання цін на паливно-мастильні матеріали стали основними факторами прискорення інфляції в січні 2010 року до 1,8%.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби Міністерства економіки.

"Січень сезонно є одним з місяців, котрі мають найбільшу інфляційну динаміку у році. І січень 2010 не став винятком. Незважаючи на створення під час політичної нестабільності додаткових потужних стимулів розігріву цінової динаміки на споживчому ринку, ситуація залишилася керованою", - наголошується в повідомленні.

Додатковим фактором прискорення інфляції, за оцінкою Мінекономіки, стало невиправдано стрімке зростання цін на цукор.

Реклама:

Разом з тим, Мінекономіки нагадує, що зростання споживчих цін у січні 2010 року виявився меншим, ніж у січні 2009 року.

У повідомленні наголошується, що зниження виробництва цукру в основних країнах-експортерах викликало зростання цін на цукор на світових ринках. Крім того, на світовому ринку нафти зберігається стійка тенденція до зростання цін.

На цінову ситуацію в Україні також вплинуло прискорення інфляційних процесів деяких країнах СНД: у січні 2010 року інфляція в Росії склала 1,6%, у Казахстані - 1,4%.

За оцінкою Мінекономіки, певний внесок у зростання цін зробила девальвація гривні в січні.

Серед факторів, які стримували розвиток інфляційних процесів, Мінекономіки називає: високий урожай зернових (у 2009 році зібрано 46 млн. тонн зерна); продовження зростання депозитної активності населення завдяки реалізації заходів для рекапіталізації банків (депозити фізичних осіб у січні виросли на 0,7 млрд. гривень або на 0,3%), а також збереження високого попиту населення на іноземну валюту.

Як повідомлялося, інфляція в Україні у січні 2010 року виросла до 1,8% у порівнянні з 0,9% у грудні 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: