Світові фінансисти все ще лякають Україну дефолтом

П'ятниця, 5 лютого 2010, 18:13

Державні фінанси України 2010 року будуть і далі відчувати тиск, при відсутності реформ в енергосекторі та пенсійній системі.

Таким є прогноз рейтингового агентства Standard & Poor's (S&P), повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна". 

Навіть коли бюджет 2010 року не затверджений і другий тур президентських виборів ще не відбувся, рейтингова служба S&P вважає, що дефолт майже ненеминучий.

"Принаймні протягом першого кварталу уряд матиме змогу здійснювати видатки на свій розсуд у рамках меншого бюджету витрат, а в реальному вимірі обсяг витрат може навіть знизитися", - йдеться в огляді агентства.

За оцінками S&P, дефіцит консолідованого бюджету державного сектора 2009 року перевищував 8% ВВП без урахування програми рекапіталізації банків у 2,3% ВВП і збільшення розміру пенсій у 2,5-7% ВВП відповідно до прийнятого в жовтні минулого року парламентом закону.

"Уряд України має серйозні грошові ускладнення, що зумовлено млявим внутрішнім попитом і проведенням другого туру президентських виборів, що позначається на збиранні непрямих податків", - констатує рейтингове агентство. 

Його експерти вважають вкрай обмеженими можливості уряду щодо залучення нового фінансування.

Реклама:

S&P також вказує на той факт, що український електоральний календар як і раніше перевантажений і створює перешкоди для відновлення співпраці з МВФ.

Агентство додає, що навіть у разі відновлення програми з МВФ, отримання за нею 5,5 млрд. доларів дасть не більше 5,5% ВВП у фінансуванні бюджету.

Згідно з базовим сценарієм S&P, прийнятий у жовтні 2009 року закон про підвищення пенсій не зможе бути виконаний, а невиконання контрактних зобов'язань тягнутиметься аж до відновлення програми МВФ навесні або на початку літа 2010 року. 

Цей сценарій передбачає високу ймовірність поступового поліпшення стану державних фінансів - особливо в разі прискорення зростання ВВП до 4%, як очікує S&P.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!