Фонд держмайна і Пінчук не дають зібрати "Аеросвіт"

Понеділок, 1 лютого 2010, 09:24

Акціонерам авіакомпанії "Аеросвіт" у п'ятницю втретє не вдалося провести збори через відсутність кворуму.

Їх проведення блокують представники Фонду держмайна (ФДМ) і компанії "Генавіаінвест" Віктора Пінчука, пише газета "Комерсант-Україна".

При цьому, зазначає видання, всі акціонери були присутні на засіданні наглядової ради, яке відбулося цього ж дня.

За словами заступника голови Фонду держмайна Олександра Потімкова, що представляє державу в наглядовій раді "Аеросвіту", на зборах відмовилися реєструватися акціонери з боку держави та компанії "Генавіаінвест", підконтрольної Віктору Пінчуку.

Реклама:

На зборах акціонери повинні були затвердити відставку гендиректора авіакомпанії Костадіна Ботева та призначення замість нього Євгенія Трескунова, який зараз обіймає посаду в.о. гендиректора "Аеросвіту", а також призначити новим головою наглядової ради Григорія Гуртового.

За словами Потімкова, фонд відмовляється брати участь у зборах, тому що на ньому також має бути розглянуте питання зміни статуту "Аеросвіту" відповідно до нового закону "Про акціонерні товариства" від 2008 року.

"Представники "Генавіаінвесту" заявили, що не встигли ознайомитися з підготовленим до розгляду на зборах проектом статуту", - зазначив Потімков.

Як відомо, закон "Про акціонерні товариства" встановлює, що кворум зборів акціонерів має бути знижено з 60% +1 акції до 50% +1 акції, а також істотно розширює повноваження наглядової ради.

"Ми й так не можемо зі своїми 22% акцій впливати на діяльність компанії, а з новим статутом і зовсім ризикуємо втратити цей контроль", - цитує видання джерело у ФДМ.

У фонді побоюються, що частка держави буде розмита шляхом збільшення статутного капіталу компанії, а таке рішення збори зможуть прийняти з кворумом 50% +1 акція.

Як відомо, нині найбільшими акціонерами авіакомпанії "Аеросвіт" є структури, підконтрольні співвласникам ПриватБанку, а також співголова наглядової ради "Аеросвіту" Григорій Гуртовий - в сумі вони володіють близько 52% акцій, у "Генавіаінвест" - 25% -1 акція, у ФДМ - 22,39%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!