Російські шпигуни прикривають "Газпром" у Німеччині

П'ятниця, 29 січня 2010, 15:21

Російська розвідка в період економічної кризи помітно активізувалася в Німеччині.

Про це говориться в доповіді Федерального відомства з охорони конституції ФРН, пише видання "Дело" з посиланням на "Німецьку хвилю".

У доповіді говориться, що головним чином зусилля російських спецслужб спрямовані на економічне шпигунство.

Керівник управління контррозвідки відомства з охорони конституції Буркхард Евен назвав дії російської розвідки "реальною і конкретною загрозою".

Особливий інтерес, за даними німецької контррозвідки, у Росії викликають напрацювання у сфері поновлюваних джерел енергії, за яким Німеччина займає провідне місце у світі, а також політика німецького уряду щодо диверсифікації поставок енергоносіїв.

Крім того, російська розвідка займається операціями із прикриття російських енергетичних компаній, таких як "Газпром", які протягом декількох років безуспішно намагаються вийти на європейський та німецькі ринки.

Хоча для шпигунства російські спецслужби все частіше використовують інтернет і хакерські атаки, основним джерелом добування секретних даних продовжує залишатися вербування.

Найчастіше жертвами російських вербувальників стають працівники середніх і малих підприємств, які в Німеччині в ряді високотехнологічних галузей займають лідируюче місце в порівнянні з великими концернами.

За даними консалтингової фірми Corporate Trust з Мюнхена, співробітники малого та середнього бізнесу вербуються в 96 відсотках випадків.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: