"НАФТОГАЗ" ПРОСИТЬ У БАНКІВ ГРОШЕЙ ДЛЯ ОПЛАТИ ГАЗУ

Вівторок, 26 січня 2010, 17:07

НАК "Нафтогаз України" почала підготовку до сплати січневих закупівель російського природного газу.

Про це повідомив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Національного банку Сергій Круглик, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, "Нафтогаз" вже веде переговори з банками, щоб зібрати для оплати потрібні кошти.

"Платіж за січень складе близько 500 млн. доларів, що істотно менше, ніж за грудневі поставки. Україна повинна розрахуватися за закупівлю січневого газу до 7 лютого", - зазначив він.

Реклама:

Круглик також розкритикував схему здійснення платежів "Нафтогазом".

За його словами, політичний чинник змушує компанію напочатку проводити відрахування до бюджету, а лише після того накопичувати кошти для оплати зовнішніх поставок.

"У таких кризових ситуаціях має бути навпаки. Але, мабуть, політична складова не дозволяє робити накопичення і потім виплати", - сказав він.

Як повідомлялося, на початку січня 2009 року при оплаті за російський газ НБУ викупив випущені урядом та внесені до статутного капіталу НАК "Нафтогаз України" облігації внутрішньої державної позики.

"Нафтогаз України" перевів отримані гривневі ресурси в долари за рахунок резервів НБУ і оплатив 893 млн. доларів.

Раніше регулятор заявляв, що володіє достатніми резервами і готовий забезпечити своєчасність розрахунків за зовнішніми державними зобов'язаннями, в тому числі, у сфері імпорту енергоносіїв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!