Нацбанк не дає Тимошенко грошей МВФ

Середа, 20 січня 2010, 12:14

Національний банк України дотепер відмовляється надати уряду із золотовалютних резервів кошти з 2 млрд. доларів, одержаних раніше від Міжнародного валютного фонду для проведення зовнішніх операцій.

Про це заявив виконуючий обов`язки міністра фінансів Ігор Уманський, відповідаючи на питання, який обсяг з цієї суми вже використано при розрахунку за газ в січні, повідомляє агентство "УНІАН".

Уманський відзначив, що Нацбанк не погодився видати необхідну суму для цих цілей, хоча раніше домовленість про це була досягнута з МВФ.

"Це рішення було ухвалене, воно було схвалене Радою директорів МВФ, доведене до Мінфіну, до Нацбанку. Тим часом, воно не виконане Національним банком на жодну копійку", - сказав він.

Реклама:

При цьому в.о. міністра наголосив, що механізм переказу коштів уряду дуже простий, а аргументи Нацбанку, які він використовує для пояснення відмови від процедури, не переконливі.

"Механізм дуже простий, є кредитор, який свого часу надав позику. Йдеться про те, щоб частину цієї позики разом з активами і зобов`язаннями передати іншому позичальнику. Нацбанк мотивує відмову нібито невідповідністю закону про Національний банк і банки, і банківську діяльність, заявляючи, що це нібито нецільове використовування золотовалютних резервів", - сказав Уманський.

"Це є не зовсім коректним тому, що, по суті, це є для Національного банку погашенням його зобов`язань перед МВФ. Тобто, він насправді не передає золотовалютні запаси, а передає активи і зобов`язання, тим самим, погашаючи свої зобов`язання перед МВФ", - пояснив він.

При цьому в.о. міністра відзначив, що кошти від Нацбанку для розрахунку за газ в січні були одержані за рахунок продажу ОВДП.

Коментуючи заяву Секретаріату президента про те, що розрахунок за газ у січні став можливим завдяки втручанню у ситуацію президента Віктора Ющенка, Уманський сказав: "Все сталося на день раніше, ніж президент втрутився у цю ситуацію. Але я дякую президенту за те, що він дійсно не заважав проведенню цієї операції і підтримав її проведення вже на завершальному етапі".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!