У ФІРТАША СТУРБОВАНІ ПЛАНАМИ ЗАХОПЛЕННЯ "ТИТАНУ" УРЯДОМ

Вівторок, 19 січня 2010, 21:45

Уряд на засіданні 20 січня планує прийняти низку рішень, які стануть основою для силового захоплення філій ЗАТ "Кримський титан" - Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК) і Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (ГМК).

Про це говориться в повідомленні акціонера "Кримського титану" - компанії OstChem Ukraine, підконтрольній бізнесмену Дмитру Фірташу, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Згідно з інформацією, отриманою OstChem з компетентних джерел, силове захоплення філій Іршанського ГЗК та Вільногірського ГМК намічене урядом Юлії Тимошенко на 8 годину ранку 21-22 січня 2010 або 25-26 січня", - говориться в заяві компанії.

За її даними, міністр охорони навколишнього природного середовища Георгій Філіпчук на вимогу прем'єра Юлії Тимошенко вже видав протокольне доручення про підготовку до видачі ліцензій державним підприємствам "Іршанський ГЗК" і "Вільногірський ГМК".

Реклама:

У повідомленні наголошується, що ігнорується прийнята судовою владою заборона на відчуження ліцензій у філій "Кримського титану".

На думку акціонера "Кримського титану", у даних держпідприємств відсутні виділені земельні ділянки, які містять корисні копалини, необхідне виробниче обладнання і персонал, що не дозволяє видати їм ліцензії Мінприроди.

OstChem нагадує, що згідно з судовим рішенням майно обох видобувних підприємств знаходиться під арештом до вирішення судової суперечки про законність або незаконність автоматичного продовження на два роки п'ятирічного договору оренди цього майна, укладеного "Кримським титаном" з Фондом держмайна 2004 року.

Як повідомлялося, уряд планував включити Вольногірський та Іршанський ГЗК після завершення договору оренди до складу держхолдингу "Титан України", у який, згідно з постановою від 25 лютого 2009 року, передаються також 100% акцій ВАТ "Сумихімпром", ДАК "Титан" (володіє 50 %+1 акцією ЗАТ "Кримський титан") і Запорізький титаномагнієвий комбінат.

Для цього на початку вересня 2009 року уряд своєю постановою вирішив створити державні підприємства на базі майна Іршанського ГЗК та Вільногірського ГМК і передав їх в управління Мінпромполітики.

Потім 13 січня 2010 Кабінет міністрів дозволив Мінприроди передати ліцензії на експлуатацію ільменітових родовищ, які належать ЗАТ "Кримський титан,  зазначеним держпідприємствам.

У той же час реально встановити контроль над родовищами та їх розробкою держава досі не змогла, через що почалися судові позови.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: