Банки продовжують відмовлятися від іпотеки

Вівторок, 19 січня 2010, 18:19

Кількість банків, що пропонують кредити на купівлю житла на вторинному ринку в гривні терміном на один рік, зменшилася з 2 листопада 2009 року з десяти до семи.

Про це йдеться в прес-релізі компанії "Простобанк-Консалтинг", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

У прес-релізі також говориться, що середня ставка за такими кредитами з 2 листопада минулого року знизилася на 0,46 процентних пункту і станом на понеділок, 18 січня, становила 27,85% реальних річних.

Такі кредити, за даними компанії, пропонують БТА Банк, БМ Банк, Індекс-Банк, банк "Форум", Universal Bank, Укрсоцбанк і Фольксбанк.

Реклама:

На думку генерального директора Платинум Банку Грега Краснова, цього року не варто очікувати ні пожвавлення на ринку, ні зниження ставок по кредитах на покупку вторинного житла.

"Сподіватися на пожвавлення іпотечного кредитування не доводиться, навіть шокова терапія тут буде безпорадна. У країні немає довгих грошей, що робить неможливим пропозицію клієнтам іпотечних кредитів на нормальних умовах", - вважає він.

Разом з тим, директор департаменту управління продуктами роздрібного бізнесу VAB Банку (Київ) Антон Шаперенков не виключає, що в поточному році на ринку може з'явитися значний обсяг заставного житла.

"Якщо в 2009 році банки і самі клієнти намагалися при добровільній реалізації тримати вартість нерухомості на високому рівні і не передавати об'єкти забезпечення, то у 2010 році банки і клієнти почнуть позбуватися нерухомості за кредитами, де не сплачуються відсотки на тіло", - відзначає експерт .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: