"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати хочуть заборонити змінювати ставки за виданими кредитами

Вівторок, 19 січня 2010, 13:24

Верховна рада ухвалила у першому читанні проект закону, яким передбачається заборона банкам та іншим фінансовим установам в односторонньому порядку збільшувати процентну ставку та інші платежі за вже виданими кредитами.

За ухвалення законопроекту у першому читанні проголосували 365 народних депутатів з 430, зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроектом також передбачається заборонити фінансовим установам вимагати дострокового погашення несплаченої частини боргу за кредитом та розривати в односторонньому порядку укладені кредитні договори у разі незгоди позичальника із пропозицією фінансової установи збільшити процентну ставку, передбачену кредитним договором.

У проекті пропонується також встановити, що його пропозиції застосовуються до всіх кредитних договорів, що були підписані або продовжують діяти після набрання чинності цим законом.

Реклама:

У пояснювальній записці до проекту відзначається, що значна кількість фінансових установ, які надали населенню кредити, сьогодні збільшують процентну ставку та інші платежі (наприклад, плату за обслуговування кредиту) за кредитними договорами, укладеними в минулому.

У підсумку населенню нав'язуються не передбачуваних під час отримання позики витрати, перетворюючи позичальника "з доброчесного і платоспроможного на банкрута".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!