"Нафтогаз" виступає проти преференцій для хімпрому

П'ятниця, 15 січня 2010, 14:47

НАК "Нафтогаз України" виступає проти продовження дії на 2010 рік нульової цільової надбавки на природний газ для хімічних підприємств - виробників азотних добрив.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на офіційний лист компанії до Міністерства палива і енергетики від 14 січня.

Компанія відзначає, що звільнення хімпідприємств, які є найбільшими споживачами імпортного газу, від сплати цільової надбавки призведе до недофінансування виплат "Нафтогазу України" компенсацій з державного бюджету щодо різниці цін закупівлі імпортного газу і його реалізації підприємствам теплокомуненерго, оскільки цей збір є одним з основних джерел надходжень до спеціального фонду держбюджету.

"Встановлення нульової ставки збору може призвести до суттєвого недофінансування вказаної бюджетної програми, що спричинить гострий дефіцит оборотних коштів компанії і унеможливить своєчасні й повні розрахунки з постачальником імпортного газу", - наголошується в листі.

Реклама:

При цьому НАК уточнює, що лише в 2009 році через дію нульової ставки компанія недоотримала понад 3 млрд. гривень компенсації.

Компанія наголошує, що затвердження Кабміном відповідної постанови можливе лише за умови визначення додаткових бюджетних джерел фінансування різниці цін.

Як повідомлялося, Міністерство промислової політики підготувало проект постанови Кабінету міністра, якою пропонується продовжити до 1 січня 2011 року дію нульової цільової надбавки на природний газ для хімічних підприємств - виробників азотних добрив.

Постановою №359 від 14 квітня 2009 року Кабмін звільнив хімпідприємства від сплати збору у вигляді цільової надбавки на природний газ до 1 січня 2010 року.

Хімічний комплекс України споживає в середньому майже 8,3 млрд. кубометрів природного газу на рік, при цьому основне споживання його припадає на виробництво мінеральних добрив.

Найбільшими споживачами природного газу для виробництва цієї продукції є шість азотних підприємств: ВАТ "ДніпроАзот", ВАТ "Одеський припортовий завод", ЗАТ "Сєверодонецьке об`єднання "Азот", ВАТ "Рівнеазот", ВАТ "Азот" (Черкаси) і ВАТ "Концерн "Стирол" (Горлівка), які щорічно споживають майже 7,74 млрд. кубометрів природного газу, а також ЗАТ "Кримський Титан" і ВАТ "Сумихімпром", які виробляють більш як 90% загального обсягу фосфорних добрив.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!