"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко забрала п'ять ліцензій у Фірташа

Середа, 13 січня 2010, 16:39

Уряд дозволив Мінприроди передати на безаукціонній основі ліцензії на використання п'яти родовищ, які належать ЗАТ "Кримський титан", Іршанському гірничо-збагачувальному комбінату та Вільногірського гірничо-металургійному комбінату. 

Про це заявив голова Міністерства охорони навколишнього природного середовища Георгій Філіпчук, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна"

"Дві ліцензії в Житомирській області, термін дії на користування якими закінчився, будуть переоформлені на державні Іршанський ГЗК і Вільногорський ГМК за статтею, що дозволяє їх передачу без аукціонів", - уточнив він.

Міністр додав, що ще три ліцензії, оформлені на "Кримський титан" і термін дії яких ще не завершився, згодом теж будуть переоформлені на зазначені підприємства.

Реклама:

За словами Філіпчука, уряд вніс зміни в порядок видачі ліцензій на користування надрами, які дозволяють здійснити передачу зазначених ліцензій. 

Як повідомлялося, на початку вересня 2009 року уряд своєю постановою вирішив створити державні підприємства на базі Іршанського ГЗК та Вільногірського ГМК, а також наказав передати їх в управління Мінпромполітики.

Мінпромполітики мусило в тижневий термін створити на їх базі держпідприємства, провести їх реєстрацію і забезпечити виробничу діяльність.

З осені 2009 року з цього питання тривають судові розгляди.

Представники великого акціонера "Кримського титану" OstChem Ukraine до відмови продовжити оренду "Кримським титаном" Іршанського ГЗК та Вільногірського ГМК поставилися зважено.

Вважають це правом власника. Разом з тим, висловили готовність і надалі купувати для ЗАТ сировину.

Пізніше OstChem повідомив, що вважає Мінпромполітики зобов'язаним відшкодувати "Кримському титану" затрачені інвестицій у ГЗК.

Точна сума названа не була, але в компанії вважають, що інвестиції за п'ять років оренди в обидва підприємства перевищили півмільярда гривень. 

Тим часом Мінпромполітики в пресі повідомляло, що не відшкодовуватиме "Кримському титану" будь-які кошти, а пізніше звинуватило орендаря в блокуванні роботи інвентаризаційних комісій міністерства.

"Кримський титан", у свою чергу заявив, що Мінпромполітики, Фонд держмайна та інші органи влади порушують його права стосовно використання комбінатів.

Як відомо, OstChem Ukraine є частиною OstChem Holding AG, що входить в Group DF співвласника RosUkrEnergo Дмитра Фірташа. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: