Україна відкриє свої ринки для російських добрив

Середа, 13 січня 2010, 10:51

Україна може з лютого скасувати мита на ввезення російської аміачної селітри.

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі 14 січня розгляне питання про скасування на дев'ять місяців антидемпінгового мита на імпорт аміачної селітри з Росії, пише видання "Комерсант-Україна".

За неофіційними даними, цей крок стане відповіддю на продовження Росією угоди про регулювання постачань до країни деяких видів українських труб.

Якщо рішення буде прийнято, нульова ставка почне діяти з 1 лютого.

Мито в розмірі 11,91% Україна ввела в червні 2008 року на п'ять років, для "Дорогобужа" (входить до "Акрону") і "МХК Єврохім" воно склало 9,76% і 10,78% відповідно.

Приводом для цього стало антидемпінгове розслідування, ініційоване Союзом хіміків України, куди входять найбільші українські виробники - черкаський, рівненський і півніічнодонецький "Азот" і концерн "Стирол".

Обсяг українського ринку аміачної селітри в 2009 році склав 1,4 млн. т (на 400 тис. т менше, ніж роком раніше), з яких близько 25% припало на імпорт з Росії.

Середня ціна добрива складала 180-185 дол./т. Поточна вартість - близько 195-220 дол./т на кордоні з Україною.

Джерела в Мінпромполітики та Мінекономіки відзначають, що мито може бути скасоване у відповідь на рішення Росії від 30 грудня продовжити угоду про постачання ряду видів українських труб.

Про це в листі від 12 грудня російського прем'єр-міністра Володимира Путіна попросила голова уряду України Юлія Тимошенко.

У той же час Москва почала антидемпінгове розслідування щодо українських труб, і квота була встановлена тільки на I квартал (55 тис. т).

"Зараз, коли добре розкуповуються добрива, Росія буде орієнтуватися на свій ринок, тому до кінця квітня я проблем із скасуванням мита не бачу", - говорить заступник директора з продажу черкаського "Азоту" Андрій Коваленко.

Топ-менеджер також відзначив, що російським виробникам основна сировина - газ - обходиться в чотири рази дешевше, ніж українським.

Голова ради директорів "Акрона" Олександр Попов підтверджує, що пік попиту на добрива буде навесні.

За його словами, якщо мита скасують, компанія або збереже ціну на поточному рівні, що призведе до різкого збільшення обсягу поставок, або підніме її в рамках розміру мита.

Аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко вважає, що минулого року українські заводи і так продавали селітру з мінімальною прибутковістю. Ії собівартість становила близько 200 дол./т, а ціна продажу коливалася в межах 160-220 дол./т на умовах FOB у порти Чорного моря.

"Собівартість російської селітри значно нижче, тому що хімзаводи Росії використовували природний газ за ціною близько 70 дол. за тисячу кубометрів, а для комбінатів України вона становила 240 дол.", - відзначає аналітик.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!