З 1 січня спрощено порядок отримання прав на земельні ділянки

П'ятниця, 1 січня 2010, 12:50

З 1 січня 2010 року вступають в дію зміни до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку набуття прав на землю.

Відповідний закон Верховна рада прийняла 5 листопада, нагадує агентство "Інтерфакс-Україна".

Закон спрощує порядок отримання фізичними і юридичними особами права власності та користування на земельні ділянки із земель державної та комунальної власності, а також розширюються права землевласників і землекористувачів щодо користування ними.

Зокрема, закон встановлює порядок погодження документації із землеустрою за принципом "єдиного вікна" шляхом створення при кожній райдержадміністрації або в місті обласного значення комісії, до складу якої повинні ввійти представники всіх органів, уповноважених узгоджувати таку документацію.

Реклама:

Встановлюється тритижневий термін розгляду такої комісією поданої документації, а також правила, за якими підставами для відмови в узгодженні документації може бути виключно невідповідність її вимогам закону.

Законом також вводяться правила, за якими визначення напрямків використання земельної ділянки в рамках категорії земель є вільним, за винятком земель сільськогосподарського призначення і земель оборони.

Крім того, встановлюється, що у випадку, якщо після визнання земельних торгів не відбулися через наявність лише одного покупця, на повторних торгах з продажу того ж лота присутня тільки одна зазначений покупець, цей лот може бути проданий йому за стартовою ціною.

Як стверджують автори закону, це правило дозволить здійснювати продаж державної та комунальної землі, а також прав на неї у випадках обмеженості попиту на такі земельні ділянки з урахуванням їх низької інвестиційної привабливості.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: