НБУ не віддасть свої резерви Тимошенко без згоди МВФ

Четвер, 24 грудня 2009, 17:49

Національний банк (НБУ) не надасть частину валютних резервів, отриманих від МВФ, на потреби бюджету, без відповідного рішення Ради директорів Фонду.

Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"НБУ - законослухняний інститут. Якщо Рада директорів МВФ вирішить відкликати у Нацбанка частину валютних коштів, які були надані на підтримку платіжного балансу, то він виконає це рішення. Поки такого рішення немає", - сказав він.

"Самостійно змінювати напрямок використання валютних резервів ми не будемо", - підкреслив Литвицький.

Реклама:

Як повідомлялося, радник українського прем'єра Олександр Гінзбург сказав Financial Times, що Рада директорів МВФ може санкціонувати переказ грошей з Нацбанку на рахунки уряду.

За його словами, стабілізація української валюти та наявність у Нацбанку майже 27 млрд. дол. валютних резервів дають можливість піти на такий крок, якщо цьому не завадить передвиборне політичне суперництво і Нацбанк не відмовиться допомогти уряду.

МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредитів в рамках програми stand-by у розмірі близько 17 млрд. дол.

З трьох виділених траншів на загальну суму майже 11 млрд. дол. перший в розмірі 4,5 млрд. дол. в листопаді 2008 року отримав Нацбанк, проте вже другий, у травні 2009 року, в розмірі 2,8 млрд. дол. був поділений між НБУ та урядом, а третій, у серпні, на 3,3 млрд. дол повністю пішов уряду, щоб полегшити виконання бюджету та закупівлі природного газу.

Виділення четвертого траншу в розмірі 3,8 млрд. дол. було заплановано на листопад за підсумками третього огляду програми.

Місія фонду завершила роботу в Києві наприкінці жовтня, однак не зробила позитивної заяви про завершення огляду.

МВФ неодноразово публічно наголошував, що чекає формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій.

За час після отримання третього траншу уряд України також використав близько 1,75 млрд. дол. за рахунок конвертації отриманих від МВФ наприкінці серпня - початку вересня спеціальних прав запозичення у рамках розподілу їх між усіма членами Фонду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!