НБУ здивований рішенням Тимошенко щодо "Надра"

Четвер, 24 грудня 2009, 16:30

Національний банк (НБУ) здивований рішенням Кабінету міністрів щодо перекладу вкладників проблемного банку "Надра" у контрольований урядом Родовід банк.

Про це сказав директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Цілий рік була доцільна рекапіталізація. Це підтверджувалося, серед іншого, в ході переговорів з Міжнародним валютним фондом, коли уряд заявляв про готовність капіталізувати цей банк за умови реструктуризації 85% його боргів перед кредиторами. Але після того, як підписання угоди з кредиторами було готове на 100%, раптом виникає питання про передачу", - сказав він.

При цьому, за його словами, урядове рішення по банку "Надра" було прийнято врозріз з процедурою, встановленою пунктом п'ятим постанови Кабміну.

Директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ пояснив, що за відмову Мінфіну від рекапіталізації, в Нацбанк повинен бути направлений відповідний висновок, після чого правління Нацбанку має розглядати інші схеми роботи з таким банком.

"Позиція (уряду) незрозуміла. Після того, як буде офіційна відповідь від Мінфіну, підкріплений рішенням спеціального експертно-аналітичної ради, Нацбанк розгляне на правлінні питання про інший сценарії роботи з банком "Надра", - пояснив Круглик.

При цьому він підкреслив, що поки ніякого рішення щодо переведення вкладників банку "Надра" Нацбанк поки не приймав.

Реклама:

Як заявила тимчасовий адміністратор банку "Надра" Валентина Жуковська, урядове рішення про передачу депозитів вкладників банку в "Родовід Банк" поки не остаточне.

"Дане рішення не є остаточним - тепер ще продовжуються консультації з представниками Кабміну і Нацбанку", - цитує Жуковську прес-служба банку.

У прес-релізі нагадується, що клопотання тимчасового адміністратора про капіталізацію банку за рахунок бюджетних коштів було спрямовано в Нацбанк ще 18 березня.

За даним банку, до кінця січня-2010 усіма програмами з виплати коштів поетапно могло бути охоплено майже 99% вкладників, або понад 240 тис. клієнтів банку.

Банк "Надра" заснований 1993 року. На початок жовтня 2009 року його найбільшими акціонерами залишалися Novartik Trading Limited (60,9967%) і Manmade Enterprises Limited (обидві - Кіпр, 30,7406%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!