МВФ відмовив Україні в "новорічному" кредиті

Четвер, 24 грудня 2009, 09:07

Міжнародний валютний фонд (МВФ) відхилив прохання України про додаткове фінансування в обсязі 2 млрд. доларів, за рахунок якого Київ хоче до Нового року заплатити бюджетникам і "Газпрому".

Про це заявив радник українського прем'єра Олександр Гінзбург газеті The Financial Times.

МВФ обгрунтував відмову тим, що українська влада не виконує взяті на себе зобов'язання в рамках узгодженої з фондом програми, а керівники країни знаходяться у відкритій конфронтації напередодні намічених на 17 січня президентських виборів.

З цієї ж причини МВФ раніше відмовився виділяти Україні четвертий транш на 3,8 млрд. доларів в рамках 16,4-мільярдної програми допомоги, за якою Україна вже отримала 10,5 млрд. доларів.

Реклама:

Як відомо, минулого тижня українська делегація прибула до Вашингтона в надії переконати МВФ виділити гроші до виборів.

Київ має виконати значні новорічні виплати бюджетникам, а до 11 січня держкомпанія "Нафтогаз України" повинна заплатити російському "Газпрому" понад 500 млн. доларів за грудневі постачання газу.

Гінзбург впевнений, що Київ знайде гроші. Одним з варіантів, за його словами, є зміна вимог МВФ до грошової емісії центробанку України, що дозволить Нацбанку пустити частину коштів попередніх траншів кредиту МВФ з резервів на кредит уряду.

Проте, відзначає видання, емісія зустріне опір президента Віктора Ющенка - одного із суперників прем'єра Юлії Тимошенко на майбутніх виборах.

Як повідомлялося, раніше прем'єр Юлія Тимошенко завила, що новий транш кредиту Україна зможе отримати лише після ухвалення держбюджету-2010.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!