"Нафтогаз" може позбавити "Газпром" доходів у 600 мільйонів

Середа, 23 грудня 2009, 09:38

НАК "Нафтогаз України" знову хоче знизити обсяги закупівель - цього разу з 8,75 млрд. до 7 млрд. кубометрів в I кварталі.

Якщо "Газпром" поступиться в цьому питанні, він втратить близько 600 млн. дол. доходів тільки за I квартал, пише видання "Комерсант-Україна".

У вівторок голови "Газпрому" і "Нафтогазу" Олексій Міллер і Олег Дубина обговорили в Москві питання оплати поставок російського газу.

"З огляду на неробочі святкові дні, досягнута домовленість про перенесення дати оплати грудневих поставок з 7 на 11 січня 2010 року", - повідомляє прес-служба "Газпрому".

Реклама:

Це означає, що до закінчення новорічних канікул у Росії немає підстав для пред'явлення Україні ультиматумів щодо газу.

На зустрічі обговорювалися питання, пов'язані з обсягами поставок і транзиту газу в I кварталі 2010 року, говорять в "Газпромі".

Згідно з досягнутими в серпні домовленостям між прем'єрами Росії і України, у контракті на 2010 рік зазначений обсяг 33,75 млрд. кубометрів. До цього рівня Україна попросила "Газпром" знизити обсяг постачань наступного року замість передбачених січневим контрактом 52 млрд. кубометрів.

Проте і ці обсяги були незатребуваними. Джерело, близьке до переговорів, пояснює: "Україні не треба стільки газу, скільки зафіксовано у контракті, - 8,75 млрд. кубометрів. Достатньо 7 млрд. кубометрів".

У зв'язку з фінансово-економічною кризою, підтверджують в "Газпромі", рівень споживання в Україні за 11 місяців впав до 22,5 млрд. кубометрів російського газу замість 35,9 млрд. Однак вчора на запит української сторони про зниження закупівель ще на 20% "Газпром" згоди не дав, пообіцявши "подумати".

Радник прем'єр-міністра, член комітету верховної ради з ПЕК Микола Пашинський упевнений, що Києву "вдасться домовитися купити менше, ніж хоче продати" Газпром ". В крайньому випадку, на його думку, переговори перейдуть в політичну площину і "питання буде узгоджене на рівні прем'єр-міністрів".

Якщо конфлікту дійсно вдасться уникнути, це буде перший спокійний Новий рік для "Газпрому" з 2006 року - без газових воєн з Україною чи Білоруссю.

У 2009 році "Газпром" перекрив газ Україні 1 січня о дев'ятій ранку за київським часом через відсутність контракту. В результаті Європа залишалася без газу майже три тижні.

16 січня президент РФ Дмитро Медведєв зібрав європейських прем'єр-міністрів і президента Вірменії і запропонував створити консорціум з контролю транзиту газу по Україні.

Тільки 19 січня прем'єр-міністри Росії і України Володимир Путін і Юлія Тимошенко досягли угоди про перемир'я - зі схеми поставок було виключено посередника в особі RosUkrEnergo, введена прив'язана до європейських цін формула вартості газу.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!