Тимошенко вже не має чим платити - Пинзеник

Вівторок, 22 грудня 2009, 20:00

Кабінет міністрів за відсутності кредитів Міжнародного валютного фонду не може оплачувати витрати державного бюджету у встановлених обсягах.

Про це заявив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, повідомляє агентство "Інтерфакс-України".

"Вже в січні 2009 року уряд не міг платити. Але замість скорочення витрат дірку закрили боргами. Тепер ми наблизилися до дня похмілля. Те, що прикривалося МВФ, вийшло на поверхню", - сказав він.

Пинзеник відзначив, що якщо в 2008 році при доходах загального фонду держбюджету 186 млрд. гривень соціальні витрати склали 131 млрд. гривень, то за 10 місяців - відповідно, 121 млрд. гривень і 122 млрд. гривень.

Реклама:

За його словами, дефіцит держбюджету на 23 грудня досяг 88 млрд. гривень, при цьому брак фінансування на грудень становить 15 млрд. гривень, а ще на 18,5 млрд. гривень зобов'язань надані державні гарантії.

"Дефіцит держбюджету за 11 місяців - 9,6% ВВП, а за підсумками року він перевищить 10% ВВП", - підкреслив екс-міністр фінансів.

Він додав, що разовим є лише фінансування рекапіталізації банків на суму близько 21 млрд. гривень, тоді як весь інший дефіцит - базовий.

"Супутник дефіциту - це зростання боргу. За 9 місяців цього року держборг виріс з 189 млрд. гривень до 280 млрд. гривень, тобто він збільшувався на 10 млрд. гривень щомісяця", - сказав Пинзеник.

За його словами, якщо в держбюджеті-2008 на виплату відсотків з держборгу було передбачено 3,8 млрд. гривень, то у проекті держбюджету-2010 - вже 22 млрд. гривень.

У цих умовах, вважає екс-міністр фінансів, кредити МВФ перетворилися на наркотик, який не вирішує проблему.

"Корисно, якщо кредитів не буде, тоді країна швидше одужає", - заявив Пинзеник.

Він підкреслив, що в результаті життя під гаслом "нам би день прожити" в Україні зруйнована макроекономічна культура і існує небезпека, що для закриття дірок влада знову спробують вдатися до інструменту 90-х - емісійному покриття дефіциту держбюджету.

Як приклад він навів голосування в парламенті про виділення 9,8 млрд. гривень на Євро-2012 за рахунок емісії Нацбанку.

У той же час Пинзеник висловив надію, що під тиском суспільства така політика не зможе проводитися довго.

"У наступному році країна отримає розв'язку", - спрогнозував екс-міністр фінансів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!