Податкова міліція не хоче сидіти без діла

П'ятниця, 18 грудня 2009, 10:53

Державна податкова адміністрація (ДПА) має намір отримати право самостійно порушувати кримінальні справи відносно фіктивних підприємств та конвертаційних центрів.

Податківці впевнені, що з новими повноваженнями зможуть більш оперативно виявляти факти ухилення від сплати податків, пише видання "Комерсант-Україна".

Як стало відомо, ДПА розробила законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів з метою розширення повноважень податкової міліції.

За словами джерела в Мінфіні, податківці мають намір отримати право порушувати кримінальні справи за фактами виявлення фіктивних підприємств та конвертаційних центрів.

Реклама:

Зараз податкова міліція має можливість проводити дізнання та досудове слідство, узагальнювати зібрані матеріали і передавати їх у МВС. Порушувати кримінальні справи податкова міліція може тільки в разі доведення факту ухилення від сплати податків (Кримінально-процесуального кодексу).

"Доля логіки в їх ініціативи є. Слідчий може зібрати матеріали і передати до МВС, але це неправильно, адже виявлені порушення - складова частина ухилення від сплати податків і відмивання брудних грошей", - сказав чиновник, відзначивши, що законопроект розглянуть вже на наступному засіданні Кабміну.

У прес-службі податкової міліції ДПАУ коментувати проект відмовилися. Неофіційно у відомстві пояснили, що розширення повноважень необхідно для більш оперативного реагування на дії фіктивних підприємств.

"Поки ми збираємо інформацію і передаємо її - йде час. Фіктивне підприємництво - злочин, пов'язаний з багатьма економічними порушеннями, у тому числі і з податковими, тому для більшої ефективності боротьби з цим явищем ми і пропонуємо законопроект", - сказало джерело в податковій міліції .

За даними ДПАУ, за 9 місяців податкова міліція виявила і припинила діяльність 197 конвертаційних центрів, на банківських рахунках заблоковано та стягнуто з фірм з ознаками фіктивності майже 100 млн. грн.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!