"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна визначає топ-10 кращих інвестиційних проектів

П'ятниця, 18 грудня 2009, 09:12

Уряд вибирає ключові інвестиційні проекти для країни.

У розпорядженні видання "Коммерсант-Україна" опинився список з 18 інвестиційних проектів, з яких сьогодні буде відібрано 10, які мають стратегічне значення для економіки України.

Для залучення 7 млрд. дол. на їх реалізацію в 2010 році будуть видані державні гарантії.

Для залучення інвестицій у ці проекти в держбюджеті на 2010 рік планується передбачити державні гарантії.

Реклама:

У Нацагентстві з іноземних інвестицій та розвитку повідомили, що всього було підготовлено 366 проектів, з яких 256 направили міністерства, а 110 - обласні держадміністрації.

Найбільше пропозицій було в Київській (55) та Одеській (30) областях, а найцікавішими чиновники визнали проекти у сферах туризму (81), транспортної інфраструктури (76) та ЖКГ (59).

16 грудня відповідними п'ятьма критеріями відбору були визнані 18 проектів на суму 9,13 млрд. дол. (попередня вартість будівництва Великої кільцевої дороги навколо Києва оцінена в 49 млрд. грн., а за п'ятьма проектами сума до цих пір не визначена).

Найбільша кількість стратегічних проектів, кожен з яких коштує понад 100 млн. дол., обрано в транспортній галузі, серед них:
- модернізація Іллічівського та Одеського морських торговельних портів;
- будівництво залізниці євростандарту (1435 мм) від Львова до польського кордону, залізничного сполучення між Києвом та аеропортом "Бориспіль";
- будівництво вантажного аеропорту в Узині, доріг Львів-Краковець та Київ-Ковель-Ягодин.

Чотири проекти запропоновано у сфері енергетики та по одному - в шести секторах: будівництво сміттєспалювальних заводів, технопарків, потужностей із зберігання і обробки зерна, курортного комплексу в районі Арабатської стрілки, розвиток альтернативної енергетики та проекту "Циклон-4".

Лише десять з них будуть направлені до Кабміну для затвердження.

Крім основних 10 проектів, будуть відібрані ще 40 невеликих - на 5 млрд. дол. Для їх реалізації інвестори отримають пакет необхідних дозволів. Це повинно дозволити збільшити приплив інвестицій на 12 млрд. дол.

На думку експертів, Україні з її рівнем інвестиційного клімату буде складно залучити заплановані інвестиції.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко сумнівається, що за 2010 рік в Україну надійдуть такі великі кошти.

"Практика показує, що інвестиції під урядові гарантії залучаються країнами з дуже поганим інвестиційним кліматом", - говорить він.

Хоча, за його словами, ряд проектів цікавий для інвесторів, але до початку їх реалізації пройде кілька років".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!