Кредитні рейтинги Греції катастрофічно падають

Четвер, 17 грудня 2009, 11:00

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило суверенний кредитний рейтинг Греції до "ВВВ +" з "А-" і зберегло "негативний" прогноз по рейтингу.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Таким чином, рейтинг Греції став найнижчим серед 16 країн єврозони.

Аналітики агентства попередили про можливе подальше зниження рейтингу у випадку, якщо заявлені прем'єр-міністром Греції Йоргосом Папандреу екстрені заходи із скорочення дефіциту бюджету не матимуть бажаних результатів.

"Рейтинги можуть бути знижені і далі, якщо уряд буде не в змозі досягти політичної підтримки, необхідної для реалізації ефективної середньострокової програми консолідації бюджету", - відзначив аналітик S&P Марко Мрзнік.

Уряд Папандреу в даний час намагається переконати інвесторів у тому, що йому вдасться скоротити дефіцит державного бюджету з нинішніх 12,7% ВВП до встановленої для країн-членів ЄС норми в 3%.

Реклама:

Раніше рейтингове агентство Fitch знизило довгострокові рейтинги Греції на один рівень - з "A-" до "BBB +", відзначивши занепокоєння у відношенні прогнозів для державних фінансів у середньостроковій перспективі. Прогноз по рейтингах - "негативний".

Moody's 29 жовтня помістило на перегляд з можливістю зниження рейтинг Греції за борговими зобов'язаннями в іноземній валюті "А1".

У той же час міністр фінансів Греції Йоргос Папаконстантіну заявив в інтерв'ю в середу, що наступного року уряд скоротить дефіцит держбюджету на 4 відсоткових пункти.

Крім того, на думку міністра, обсяг нових боргових зобов'язань Греції в 2010 році скоротиться до 52-53 млрд. євро в порівнянні з рекордними 66 млрд. євро в 2009 році.

Як повідомлялося, 11 грудня 2009 з'явилася інформація про можливість виходу Греції та Ірландії із зони використання євро в 2010 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: